Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Baronul de Ilfov, Marian Petrache, cere capul lui Radu Stroe

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a cerut ieri, în şedinţa conducerii PNL, demisia colegului său, Radu Stroe, din fruntea Ministerului de Interne, căruia i-a reproşat că schimbă oamenii PNL de la ...

Share

Cristian Campeanu 0 comentarii

28.01.2013 - 20:16
Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a cerut ieri, în şedinţa conducerii PNL, demisia colegului său, Radu Stroe, din fruntea Ministerului de Interne, căruia i-a reproşat că schimbă oamenii PNL de la Interne cu cei ai PSD.

 

Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro că între Petrache şi Stroe ar fi apărut un conflict după ce Radu Stroe i-a demis, luna aceasta, pe şeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, şi pe adjunctul acestuia, Nicolae Baicu, apropiaţi ai lui Marian Petrache. Liderul PNL Ilfov s-a arătat deranjat de faptul că Stroe i-a schimbat pe cei doi din funcţii fără a se consulta cu el şi a nominalizat oamenii PSD pe locurile rămase vacante.  Nica a fost demis la mijlocul lunii ianuarie în urma unei anchete a Direcţiei de Control Intern privind circumstanţele în care a fost ucisă japoneza Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, într-o pădure de lângă Corbeanca în august 2012.

Pe 18 decembrie 2012, Ministerul de Interne anunţa că şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, şi cei doi adjuncţi ai săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, sunt cercetaţi în Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române. Cheia acestei anchete este faptul că ea a fost declanşată în urma sesizării fostului ministru de Interne, pesedistul Mircea Duşa. Rezultă că Marian Petrache se aştepta ca, o dată cu preluarea Ministerului de Interne de către un membru PNL, acesta să anuleze deciziile lui Duşa şi să protejeze oamenii agreaţi de preşedintele PNL al Consiliului Judeţean. Faptul că Stroe a decis să confirme deciziile luate de Duşa pare să fie perceput de Petrache fie drept ignoranţă, fie drept trădare.

„Curentul şi motorul"

Marian Petrache apare în înregistrările DNA din iulie 2012, în care şeful Consiliului Judeţean Ilfov discuta cu procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan  - puşi sub acuzare pentru corupţie - şi cu şeful Serviciului de Infor-ma-ţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Mihai, despre culegerea de informaţii com-pro-miţătoare despre fostul ministru Ovidiu Silaghi prin structurile serviciului secret al Ministerului de Interne, precum şi despre moda-li-tă-ţile de a negocia cu Victor Ponta numirile celor doi procurori în fruntea Parchetului General şi DNA.

În respectivele discuţii, Petrache a lansat celebra sa teorie potrivit căreia gruparea din care făcea parte trebuia să obţină controlul asupra DGIPI şi parchetelor pentru a controla „curentul şi motorul": „Petrache Marian: Cel mai important... Adică să pui mâna pe putere şi pe informaţie. (...) Păi, asta înseamnă, nu? Păi, ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia şi puterea care înseamnă DNA-ul şi Parchetul, care înseamnă motorul, da? (...). Trebuie să pui mâna pe curent şi pe urmă pe motor, nu?". În lumina acestei teorii, Petrache pare furios pe Stroe că, înainte de a „pune mâna" pe „putere şi pe motor", începe să scape din mână şi „curentul". Petrache pare să ştie ce vorbeşte pentru că, spre deosebire de Stroe, e mai familiarizat cu jocurile din Ministerul de Interne, unde a fost secretar de stat în 2007-2008, şi se aştepta ca ministrul Stroe să protejeze feuda PNL de la Ilfov. Că e vorba de un conflict serios o dovedesc şi declaraţiile contradictorii ale liderilor PNL.

La finalul şedinţei BPN, vicepreşedintele Mihai Voicu a negat că s-ar fi cerut demisia ministrului de Interne. Ulterior, Crin Antonescu a admis indirect exis-tenţa disputei, recunoscând că i s-a cerut să medieze între cei doi şi că a acceptat să ia parte la o discuţie „în trei". „Domnul preşedinte Marian Petrache a solicitat o discuţie pe care să o avem în trei, între domnia sa, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, între domnul ministru de Interne şi eu, ca preşedinte al partidului (...). Presupun că sunt nişte neînţelegeri", a conchis Antonescu cu un eufemism.  

Citește totul despre:

Comentarii