15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBaronii locali catre Guvern: N-avem ce sa restructuram!

Baronii locali catre Guvern: N-avem ce sa restructuram!

» Reprezentantii coalitiei PDL-PSD se intalnesc astazi cu primarii si presedintii de consilii judetene pentru a stabili o schema de functionare a administratiilor locale.

» Misiunea lor se anunta a nu fi deloc usoara, deoarece reducerea numarului angajatilor este vazuta diferit chiar in interiorul aceluiasi partid, fie ca vorbim de PSD, PDL sau PNL.

Primarii de municipii, orase si comune si presedintii de consilii judetene sunt convocati, astazi, la Bucuresti pentru a discuta cu reprezentantii coalitiei PSD-PDL despre viitoarea schema de functionare a administratiilor locale, schema care, in opinia Guvernului, ar trebui redusa. Intalnirea nu se anunta insa confortabila pentru nici una dintre parti. "Sunt situatii aberante care s-au intamplat in numele democratiei in ultimii ani. Dau un exemplu: sunt primarii cu 5.000 de locuitori; unele isi pot desfasura activitatea cu 11 angajati, altele – cu 50. E clar ca in unele zone lucrurile sunt scapate de sub control. Guvernul trebuie sa asigure sectiunea de functionare. De la buget se va asigura finantarea unui numar de salariati, restul, daca primarul vrea sa ii angajeze, sa-i finanteze din fonduri proprii", declara ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga (PDL).

 

De aceeasi parere este si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad (PSD), care crede ca din 1996 pana in prezent "s-a marit nejustificat schema de personal" in institutiile publice. Consiliul Judetean Iasi are 190 de angajati, dar, potrivit lui Simirad, institutia poate functiona si cu 150, deoarece unii salariati "taie frunza la caini, in vreme ce unii muncesc pana la 8 seara".
Alti reprezentanti ai administratiei locale sustin insa ca ar trebui sa se faca mai intai "curatenie" la centru. "In administratia centrala este problema mare, pentru ca sunt agentii peste comisii, peste autoritati, peste ministere. Sunt foarte multi care fumeaza si beau cafele in aceste organisme si care reprezinta un cancer al democratiei romanesti", a declarat presedintele CJ Botosani, Mihai Tabuleac (PDL). CJ Botosani are putin peste 100 de salariati, insa unele directii din subordine au si peste 1.200 de angajati.

 

Viceprimarul Botosaniului, Catalin Alexa (PDL), respinge cu vehementa posibilele disponibilizari din administratia locala. "La primarie nu putem inlocui oamenii cu masini si nici nu putem incalca prevederile Codului Muncii si sa supraincarcam de atributii de serviciu anumite posturi", a spus Alexa. Potrivit acestuia, Primaria Botosani nu mai trebuie sa concedieze din personal deoarece schema nu este ocupata complet. Municipiul Botosani are peste 115.000 de locuitori.
Posibilele disponibilizari starnesc nemultumiri si la Vaslui. Primaria acestui municipiu are 200 de salariati, la un numar de 70.000 de locuitori. "Cum sa facem asta (disponibilizari – n.r.), cata vreme avem in jur de 20 de posturi blocate? Sunt atatea lucrari de facut, incat nu facem fata cu personalul actual, daramite sa mai disponibilizam si din angajati", a spus Vasile Paval (PSD), primarul municipiului Vaslui.

 

De aceeasi parere este si presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi (PSD), care spune ca, din cele 130 de posturi prevazute in normativ, are ocupate doar 109. In schimb, in municipiul Hunedoara, oras cu peste 70.000 de locuitori, viceprimarul PNL Dan Nicolae Robert spune ca institutia pe care o reprezinta se va conforma unei posibile decizii convenite la Bucuresti de reducere a personalului. "Noi avem 600 de angajati. Daca Guvernul va scoate o ordonanta pe aceasta tema, ne vom conforma", a declarat Dan Nicolae Robert. Nu de aceeasi parere este insa primarul Constantei, Radu Mazare (PSD), care a aratat ca Primaria Constanta lucreaza cu aproape 450 de salariati, iar circa 30% din posturi sunt neocupate, fiind blocate. si la Cluj viceprimarul Attila Laszlo (UDMR) spune ca institutia are multe posturi neocupate. Potrivit acestuia, exista compartimente ale primariei care au nevoie de noi angajati.

Cei mai revoltati se anunta insa primarii de comune, care au amenintat deja cu boicotarea alegerilor prezidentiale daca guvernantii nu le iau in considerare pasurile.
Intalnirea de astazi se desfasoara in contextul in care premierul Emil Boc a spus ca restructurarea institutiilor de stat se va face raportat la standarde de cost. Concret, nivelul cheltuielilor de personal din administratia locala va fi stabilit in functie de numarul locuitorilor deserviti de primarie.

» 10% din bugetari
FMI discuta cu autoritatile de la Bucuresti disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari pana la mijlocul lui 2010, dar si inghetarea pensiilor, cu exceptia celor minime sociale, si a salariilor bugetarilor, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Prin disponibilizarea a 10% din bugetari s-ar face o economie de 0,35% din PIB. Potrivit acelorasi surse, in discutiile cu FMI s-ar fi convenit ca toti bugetarii sa intre in concediu fara plata timp de doua-trei saptamani, incepand din septembrie pana in noiembrie, ceea ce ar atrage economii la buget de 0,3% din PIB.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă