13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportBanii de la FMI incing spiritele la nivel inalt

Banii de la FMI incing spiritele la nivel inalt

» Traian Basescu a explicat luni seara, la TVR, ca a tinut sa prezinte romanilor, clasei politice si reprezentantilor UE "un raport despre starea natiunii", sa le vorbeasca despre austeritate si solidaritate. De replicile sale acide nu au scapat liderii PNL si PSD, Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana.

Intrebat de ce discursul sau din Parlament a parut a fi mai degraba acela al unui premier, Traian Basescu a replicat: "Reformarea statului este o decizie politica, iar ca sa fii credibil trebuie sa arati de ce trebuie reformat statul", mai ales ca "Guvernul Tariceanu a facut un fel de antireforma si in utilizarea banilor, si in reformarea institutiilor". Basescu a explicat ca acum este un presedinte documentat deoarece "acest Guvern nu imi mai refuza solicitarile de a-mi pune informatii la dispozitie". In schimb, "dezinformarea presedintelui" de catre Guvernul Tariceanu va trebui analizata din punctul de vedere al respectarii legii. Intrebat pe ce se bazeaza cand sustine necesitatea unui imprumut de la FMI, Basescu a raspuns: "Pe un lucru simplu. Exact pe aceasta datorie a sectorului privat. Deci nu a statului. Statul are anul acesta o datorie de numai 1,6 miliarde, care e pusa in buget si care poate fi achitata si maine, dar ea trebuie achitata trimestrial".

 

Basescu a precizat insa ca "nu se da nici un ban la societati, ci doar ne finantam propriul nostru buget in eventualitatea ca nu se vor realiza veniturile si, pe de alta parte, finantam consolidarea rezervei BNR pentru a-i permite sa elibereze din garantiile bancilor comerciale sume catre piata, catre economie". Potrivit lui Basescu, FMI nu va cere marirea TVA sau renuntarea la cota unica, marele avantaj al banilor de la FMI fiind acela ca "sunt cei mai ieftini bani pe care ii putem primi, si ei se ramburseaza in lei".
Traian Basescu i-a replicat dur ex-premierului Tariceanu, care l-a acuzat de minciuna in privinta conditionarii UE de FMI. "Avem o problema cu domnul premier Tariceanu. A terminat mandatul si nu a inteles nimic din mecanismele economice.

 

Dansul de multe ori crede ca economia este ca si cand cumperi blugi sau masini Citroën din Franta, le vinzi aici adaugand ceva la pretul lor, te numesti dealer de masini, pui papion, esti baiat elegant si cu asta ai terminat balciul", a punctat Basescu. Potrivit presedintelui, numai "batjocura si aroganta" fostului premier Tariceanu au adus Romania in situatia actuala, el criticand, la fel ca si in discursul din Parlament, gestul "iresponsabil" de a "sacrifica", "de dragul campaniei electorale", in 2008, Fondul National de Dezvoltare.
"Doar un guvern inconstient si o clasa politica inconstienta nu ar actiona sa puna aceasta centura de siguranta pe Romania", a precizat Basescu. Intrebat despre afirmatia lui Mircea Geoana referitoare la centura de castitate, Basescu a replicat: "Cred ca Mircea Geoana o sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate.

 

Dar o sa facem tot ce se poate ca, fiind al doilea om in stat, sa-i oferim o centura de castitate, sa si-o puna". Presedintele a explicat la TVR ca a fost informat de prim-ministru si de guvernatorul BNR in legatura cu faptul ca, "pentru a avea toate elementele unei eventuale angajari intr-un astfel de credit", s-a facut mai intai o vizita exploratorie la Bruxelles, si apoi in Statele Unite, la FMI. Intrebat daca trebuia sa stie despre aceasta si Mircea Geoana, ca lider al unui partid aflat la guvernare, Basescu a replicat: "Daca ar fi stat mai mult pe acasa si nu era prin statiune la manifestarile astea ale tineretului impreuna cu domnul Vanghele, ca vad ca-i creeaza inspiratie profunda domnul Vanghele lui Mircea Geoana, il energizeaza si ii pune centura de castitate si il face sa fie si agresiv cateodata". Intrebat de acuzatiile lui Geoana referitoare la "guvernarea pe sest, pe furis", Basescu a replicat: "Presedintele Romaniei este parte a structurii executive.

 

El este guvern sau nu stie ce e? Deocamdata, el e parlament si, daca tot nu-l poti gasi la telefon, ca-i ocupat cu tineretul si cu domnul Vanghelie, n-o sa-l caut sa-i raportez. Ca deocamdata sunt cel care
l-a ajutat sa supravietuiasca. Daca ramanea in opozitie, azi nu mai era presedintele PSD", a spus Traian Basescu, precizand ca Geoana nu ii este dator pentru asta, "dar bun-simt poate sa aiba". La remarca moderatorului potrivit careia aceste declaratii ar putea fi incadrate intr-un spectru electoral, avand in vedere ca Mircea Geoana si-ar fi afirmat in ultimul timp mai vocal intentia de a candida la alegerile prezidentiale, Basescu a intervenit spunand: "Ce intentie nefericita are!". Presedintele a lansat si un avertisment pesedistilor care, desi el nu este parte a protocolului PSD-PDL, profita de acest lucru pentru a-l ataca. "si ar trebui ori sa aiba o limita, ori sa stie ca s-ar putea sa primeasca replici", a precizat el.

 

De altfel, lui Basescu i se pare "o ineptie" si ideea vehiculata de Adrian Nastase potrivit careia, mai devreme sau mai tarziu, PSD va fi scos de la guvernare de Traian Basescu. In final, Basescu a sintetizat concluzia sa pentru "colegii" de guvernare: "Marele pericol al acestei aliante nu este daca cineva pierde europarlamentarele sau prezidentialele. Marele risc al acestei aliante este propria ei decredibilizare, pentru fiecare partid si pentru amandoua la un loc".

» Tariceanu ameninta cu o motiune PNL-PSD
Replica lui Tariceanu a fost deosebit de acida, el cerandu-i presedintelui sa renunte la acordul cu FMI: "Nu credeam ca am sa-l vad pe presedintele Romaniei, stat membru al Uniunii Europene, cum sta in genunchi in fata celor de la FMI si le cerseste ajutorul. (…) Toti romanii au vazut un presedinte invins. Ieri, romanii au vazut un presedinte de tara din lumea a treia care conduce o tara de prima mana". Tariceanu si-a pus pe hartie toate necazurile si i-a trimis presedintelui o scrisoare. Ex-premierul a anuntat ca PNL intentioneaza sa depuna o motiune, simpla sau de cenzura, pe tema FMI, invitand PSD sa o sustina. "Ce sa comentez?! Luati documentele Uniunii Europene, o sa vedeti cat de slabe cunostinte… Ori presedintele a devenit amnezic, ori minte! Nu exista alta varianta!", a fost reactia lui Tariceanu fata de aducerea sa la statutul de simplu bisnitar.

» Proverbul lui Geoana
Mircea Geoana l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca "este incapabil" sa depaseasca un anumit mod de a face politica. "Daca domnul Basescu crede ca venirea PSD in aceasta coalitie ar reprezenta un fel de cale libera pentru un nou mandat, in toamna, la Cotroceni, se insala", a declarat Geoana. Cat despre ajutorul dat lui Geoana pentru a se mentine in fruntea PSD, acesta a replicat: "Nu domnul Basescu a adus voturi PSD, nu domnul Basescu a facut aceasta coalitie, nu domnul Basescu ii da domnului Geoana sau oricui altcuiva lectii cu privire la modul in care trebuie sa te comporti intr-o democratie. (…) Cum spune romanul, vreau sa-i spun si eu domnului Basescu: ca de ceea ce iti este frica nu scapi", a spus liderul PSD.

De altfel, mobilizati de oferta PNL si de contractiile din partid referitoare la acordul cu FMI, liderii PSD s-au intalnit aseara, la convocarea lui Mircea Geoana, cu ministrii partidului. S-a discutat inclusiv despre "centura de castitate" a lui Geoana si despre nevoia de validare rapida a candidatului PSD pentru Cotroceni.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă