12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportBaconschi: Voi continua să mă lupt pentru dreptul constituţional al diasporei de...

Baconschi: Voi continua să mă lupt pentru dreptul constituţional al diasporei de a-şi exprima opţiunea electorală

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat, într-un comunicat remis romanialibera.ro, că va continua să “se lupte” pentru votul prin corespondenţă, care permite diasporei să-şi exprime opţiunea electorală, reparând, astfel, “o mare nedreptate”.

“Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă repară o mare nedreptate, oferind pentru prima dată şanse egale tuturor conaţionalilor noştri de a vota în alegeri, indiferent de localitatea de reşedinţă din străinătate, fără a mai implica cheltuieli de deplasare şi timpi de aşteptare la secţiile de votare organizate în străinătate”, a spus Baconschi.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Crin Antonescu conform cărora “proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă e gândit şi se urmăreşte a fi adoptat ca un instrument pentru a procura fraudulos voturi pentru PDL”, Teodor Baconschi a declarat că “fraudarea votului este tehnic imposibilă”. 

“Proiectul de lege este astfel conceput astfel încât fraudarea votului este tehnic imposibilă. Opţiunea de vot este puternic securizată iar instituţia responsabilă de buna desfăşurare a procesului electoral, Autoritatea Electorală Permanentă, este independentă de orice formă de control politic”, spune ministrul de externe. 

Baconschi mai spune că proiectul, “caracterizat printr-o transparenţă fără precedent”, face parte din seria acţiunilor din cadrul Anului românilor din străinătate.

“Procesul de elaborare a proiectului de lege a fost caracterizat printr-o transparenţă fără precedent a dezbaterii publice, la care au participat organizaţii ale românilor din diaspora, societatea civilă şi specialişti în drept constituţional din mediul academic. Reacţiile primite au fost preponderent pozitive.

Legea privind votul prin corespondenţă se înscrie în seria acţiunilor din cadrul Anului românilor din străinătate, al căror aport la consolidarea economiei româneşti şi la sprijinirea familiilor rămase acasă trebuie recunoscut şi apreciat în mod corespunzător. Ei sunt cei care s-au eliberat de asistenţa statului şi şi-au clădit existenţa pe cont propriu, astfel încât voturile lor nu pot fi cumpărate iar opţiunea lor nu poate fi manipulată de mass-media.”, spune acesta, în comunicat.

“Voi continua să mă lupt pentru dreptul constituţional al diasporei de a-şi exprima opţiunea electorală.”, a conchis Teodor Baconschi.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă