13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAtanasiu si Badalan - pe targa

Atanasiu si Badalan – pe targa

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a starnit, in ultima perioada, pe langa nemultumirea Palatului Cotroceni, si nemultumi-rea unor colegi de partid. Totusi, desi in PNL se vorbeste tot mai insistent despre schimbarea sa, Tariceanu ezita inca sa faca pasul, de teama sa nu para ca va ceda in fata Palatului Cotroceni.
Primele retineri fata de prestatia lui Atanasiu s-au produs dupa ce acesta a afirmat ca are o intreaga directie de informatii care ii spune “ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului”. Atanasiu a acuzat-o pe Saftoiu ca ofera pe surse informatii negative despre el. Adriana Saftoiu a depus plangere si l-a acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanei. In plus, pesedistul Eugen Bejinariu l-a acuzat ca foloseste Directia de Informatii Militare pentru actiuni de lobby pe langa parlamentari.
Un episod care a subrezit increderea colegilor in Atanasiu a fost cel legat de acordul pentru reactivarea si inaintarea in grad a lui Ilie Botos. Atunci cand a fost sunat de colegii de partid, prima lui explicatie a fost ca a semnat o lista cu mai multe nume si nu a stiut ca a semnat si pentru Botos. Ulterior, a revenit si a spus ca era un drept al lui Ilie Botos. Insa, cu toate ca au fost voci liberale importante care au cerut schimbarea lui Atanasiu din functia de ministru, a existat o motivatie puternica pentru mentinere. “Daca il schimbam, o sa para ca vom ceda in fata Palatului Cotroceni”. Insa in partid se discuta tot mai insistent despre retragerea lui Atanasiu din fruntea Apararii pentru ca, in definitiv, presedintele nu l-a suspendat, ci a lasat justitia sa-si faca datoria si sa ia deci o decizie in acest caz. Daca Atanasiu ajunge in instanta, atunci trebuie obligatoriu suspendat. Liberalii insista pentru demiterea lui Atanasiu inainte de a ajunge in instanta pentru a evita un scandal din care sa piarda partidul.
In ultimele zile, evenimentele s-au precipitat. In cursul zilei de miercuri au aparut informatii neoficiale despre faptul ca presedintele Traian Basescu i-a trimis lui Atanasiu o scrisoare potrivit careia a decis urmarirea penala, dar nu si suspendarea sa. Conform unor surse liberale, dupa primirea scrisorii Atanasiu l-ar fi sunat pe presedinte pentru a-i multumi ca nu a aflat din presa despre decizie, iar Basescu l-a invitat pe liberal la Cotroceni.
Atanasiu ar fi sosit la Cotroceni miercuri seara si ar fi parasit Presedintia dupa o vizita de aproximativ 20 de minute, timp in care presedintele i-a detaliat motivele deciziei sale. Conform surselor, Basescu i-ar fi spus lui Atanasiu ca nu intentioneaza sa-l suspende.
In cursul zilei de joi Palatul Cotroceni a facut anuntul oficial. Presedintele Traian Basescu i-a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. Ca o noutate, raportul Comisiei speciale mentioneaza si faptul ca cele doua telegrame privind propunerea de retragere a trupelor romane din Irak au fost trimise atasatilor militari romani aflati in strainatate in data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu.
Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu i-a luat apararea lui Atanasiu, cel putin in privinta telegramelor trimise atasatilor militari. Tariceanu a afirmat ca una dintre telegrame, cea cu continutul cel mai controversat, ar fi fost trimisa de seful Statului Major General, Eugen Badalan.
Pe acelasi ton a vorbit si Atanasiu insusi. El a declarat ca de fapt Eugen Badalan le-a transmis atasatilor militari romani din strainatate o scrisoare privind propunerea de retragere a trupelor din Irak. Atanasiu a sustinut ca seful Statului Major General a trimis prima telegrama dupa ce decizia a fost comunicata intr-o sedinta la care au participat seful Directiei de Informatii Militare, seful SMG si secretarul de stat pe politica de aparare. Totodata, Ministrul Apararii a precizat ca a doua telegrama a fost trimisa de seful Directiei de Informatii Militare. In ea se preciza ca decizia politica a fost luata de conducerea PNL si nu este executiva, pentru ca trebuie urmata o procedura legala.

Seful SMG, pus sub acuzare de procurorii DNA

Seful Statului General Major al Armatei a fost pus sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru un contract incheiat intre Ministerul Apararii Nationale si o firma a omului de afaceri Gelu Tofan. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Badalan sub acuzatia de abuz in serviciu in forma calificata. Pe langa seful Statului Major General al Armatei, in acest caz mai sunt urmariti penal alti 12 ofiteri din cadrul MApN. Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup au semnat, in anul 2000, un contract prin care Tofan si armata schimbau tehnica scoasa din uz a fortelor armate cu anvelope de la societatea lui Tofan. Astfel, au fost “schimbate” 4.200 de autoturisme ale armatei cu 3.300 de anvelope. Prejudiciul produs armatei este de cateva milioane de euro.
Badalan, pe atunci sef al SMFT, a obtinut de la ministrul Apararii Nationale aprobarea de valorificare directa, fara organi-zare de licitatie, catre SC TOFAN GRUP SA a tehnicii scoase din functiune de Trupele de Uscat, in starea in care se aflau, la schimb cu anvelope. Derularea contractului de schimb a fost efectuata printr-o alta firma a afaceristului Tofan, SC TOFAN STEEL SA.
Tofan Steel SRL a preluat 4.200 de masini ale armatei, desi doar 960 erau scoase din uz la acea data si corespundeau prevederilor contractului, in schimb fiind primite doar 3.300 de anvelope. Sintagma "tehnica-deseu” existenta in contract a fost portita prin care s-a desfasurat schimbul pagubos pentru armata. Astfel, in final, s-a ajuns ca SMFT sa predea 23.300 tone de deseuri, in loc de 18.400 planificate, si sa primeasca in loc de cele 6.000 de anvelope doar 3.300. Contractul cu firma lui Tofan a fost semnat in ciuda faptului ca armata putea sa dezmembreze masinile si sa schimbe piesele rezultate, fara licitatie, cu o alta societate a carei oferta era mai avantajoasa. Pentru a putea fi incheiat, in raportul inaintat de Badalan ministrului, prin care se solicita aprobarea pentru incheierea contractului, se specifica faptul ca societatea Tofan este unicul distribuitor de anvelope din Romania, sustinere falsa.

Presedintele remarca ruptura dintre MApN si corpul armatei

Presedintele Basescu considera ca ruptura dintre MApN si corpul armatei afecteaza credibilitatea celor doua institutii. "In legatura cu situatia de la Ministerul Apararii suntem intr-o situatie dificila din cauza rupturii intre minister si corpul armatei, ruptura care incepe de la seful SMG. Cred ca aceasta ruptura afecteaza credibilitatea ministerului si cred ca incepe sa afecteze si credibilitatea armatei”, a declarat seful statului la Scoala de vara a TSD. El a aratat ca Ministerul Apararii este al doilea Minister de Externe al Romaniei si astfel ruptura afecteaza credibilitatea armatei inclusiv pe plan extern. Asta, deoarece MApN este singurul care pragmatizeaza politica externa. "Ministerul Apararii face diferenta intre tarile care fac declaratii si intre cele care fac declaratii si transpun in practica angajamentele luate in politica externa”, a conchis presedintele. Iulia Vaida

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă