16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAtanasiu, taticul economiei nationale

Atanasiu, taticul economiei nationale

Guvernul a decis in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, transferarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei si Comertului la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Potrivit anuntului oficial, decizia ar fi fost luata in sedinta de guvern dupa plecarea liderilor PD pentru a crea o structura profesionista care sa gestioneze in mod unitar, transparent si eficient procesul de privatizare, totul sub controlul unui “specialist” de marca, Teodor Atanasiu. Un anunt care incearca sa mascheze inabil falia care se tot largeste intre liberali si democrati. De fapt, ce se ascunde printre randurile ordonantei emise in graba si fara a avea toate avizele necesare?

PNL preia controlul

Potrivit actului normativ, toate societatile aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului urmeaza sa treaca in subordinea liberalului Atanasiu de la AVAS. Potrivit unor surse din cadrul MEC, proiectul ordonantei a circulat in urma cu cateva zile prin minister, iar pe lista se aflau practic toate societatile comerciale si companiile nationale. In primul rand, este vorba despre unitatile din sistemul energetic: Romgaz si Transelectrica si cele cateva societati desprinse din ea, cateva filiale Electrica, societatile de servicii energetice Electricaserv si Hidroserv, Hidroelectrica si Termoelectrica, complexurile energetice sau societatile din industria miniera. Chiar daca PNL sustine ca entitatile energetice raman in continuare la MEC, ele in realitate trec la AVAS deoarece, cu exceptia companiilor Nuclearelectrica si Transgaz, toate sunt scoase la privatizare. Prin trecerea acestora la AVAS s-au urmarit nu doar preluarea controlului asupra procesului de privatizare, care evident nu este unul de neglijat, dar si preluarea parghilor de conducere pentru ca oamenii lui Atanasiu vor gestiona Consiliile de Administratie si vor putea influenta deciziile Adunarilor Generale ale Actionarilor. Pe de alta parte, nu trebuie scapat din vedere nici faptul ca prin intermediul lui Atanasiu, un fost angajat al lui Dinu Patriciu (administrator la societatea Palplast Sibiu, membra a grupului Rompetrol), liberalii vor avea un acces mult mai usor la banoasele contracte energetice, care in ultimii ani au adus castiguri fabuloase unor indivizi cu puternice proptele politice. Nu de neglijat sunt si societatile din industria de aparare, aflate in subordinea MEC, care obtin bani frumosi. Toate sunt scoase la privatizare, deci trec la AVAS.
O alta categorie de societati care vor trece sub comanda lui Atanasiu sunt cele care din punctul de vedere al afacerii in sine nu prezinta prea mare interes, adica unele societati din industria de aparare si institutele de cercetare. Neimportante la prima vedere, interesul pentru ele creste brusc daca luam in calcul faptul ca detin in proprietate suprafete importante de teren. De aici si pana la o afacere imobiliara de milioane de euro nu este decat un pas, dar totul trebuie sa treaca initial printr-un proces de privatizare pentru ca unitatea respectiva sa iasa de sub controlul statului.

Un MEC inutil

Daca se va trece la aplicarea actului normativ in forma gandita de oamenii lui Tariceanu, din Ministerul Economiei nu va mai ramane nimic. Simple directii, al caror rol va fi sa puna pe hartie strategii si scenarii lipsite de importanta, pentru ca ele vor ramane tot pe hartie.

Portofoliu bogat al OPSPI:

Institutia detine actiuni la multe dintre cele mai importante companii romanesti, din diverse domenii, precum Petrom, Electrica, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Pe langa cele patru companii mentionate, portofoliul institutiei cuprinde firmele Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Termoelectrica, precum si complexurile energetice Craiova, Rovinari si Turceni.
OPSPI are participatii la societati miniere – Compania Nationala (CN) Uraniu Bucuresti, Salrom, Remin Baia Mare, CN a Lignitului Oltenia Targu Jiu, CN a Huilei Petrosani, Minvest Deva, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti. Industria de aparare este prezenta in OPSPI cu noua companii, printre care Romarm, Romaero, Avioane Craiova si IAR Ghimbav. Pe lista OPSPI se regasesc, de asemenea, regii autonome si institute de cercetare, precum si alte companii, printre care Oltchim Ramnicu Valcea sau Automobile Craiova. In portofoliul OPSPI se mai gasesc o serie de institute de cercetare precum: Institutul national de incercari electrotehnice, ICMET Craiova, Institutul de cerccetare dezvoltare in sudura si incercari materiale ISIM Timisoara etc.

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă