14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtanasiu, luat in catare!

Atanasiu, luat in catare!

Razboi total intre Cotroceni si apropiatul lui Tariceanu, Teodor Atanasiu, tunurile fiind puse pe ministrul Apararii. Presedintele Traian Basescu a convocat ieri, la Palatul Cotroceni, comisia speciala instituita pentru analizarea sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, in baza Legii 115/1999. Seful statului este cel care are ultimul cuvant. Potrivit legii, doar presedintele poate cere declansarea urmaririi penale a membrilor Executivului. Scaunul ministerial al lui Atanasiu risca o zgaltaiala serioasa. El poate fi suspendat din functie in cazul inceperii urmaririi penale. Replica lui Atanasiu a fost palida. Ministrul a precizat doar ca nu se va sustrage verificarilor si ca “nu are nimic de ascuns in privinta aspectelor ce urmeaza a fi cercetate.”
Decizia a fost luata ca urmare a transmiterii in cursul zilei de ieri, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a plangerilor penale formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu, depuse impotriva ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a aratat ieri ca Legea nr. 115/1999, art. 16, alin. 3, prevede ca, pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, comisia speciala va prezenta presedintelui un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii.
Saftoiu a precizat ca seful statului va hotari asupra raportului prezentat de comisia speciala si va dispune comunicarea solutiei.

Acuzat de abuz in serviciu

Deputatul PSD Eugen Bejinariu a depus plangere penala la Parchetul General impotriva ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, acuzandu-l de abuz in serviciu. Dupa audierile de la Comisiile de aparare, care au avut loc in urma cu doua saptamani, Bejinariu a afirmat ca acesta s-a folosit de functia sa in scop publicitar. El aratat ca a remarcat “o ruptura iremediabila intre ministru si Seful Major General al Armatei, fapt ce nu este normal intr-un stat de drept. Bejinariu a reamintit ca la recentele audieri Atanasiu a justificat cererea de retragere a trupelor romanesti din Irak motivand bugetul insuficient al ministerului, insa la inceputul anului acelasi ministru l-a contrazis pe Eugen Badalan cand acesta a afirmat ca Apararea nu are suficiente fonduri. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a depus la inceputul lunii, la Parchetul Militar, o plangere penala impotriva ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, acuzat ca a folosit Directia de Informatii a Armatei pentru a afla detalii despre activitatea oficialilor de la Palatul Cotroceni. Atanasiu a declarat, in cadrul unui interviu televizat, ca detine informatii de la DGIA despre ceea ce Adriana Saftoiu transmite “pe surse” credibile din preajma Palatului.

Ministru generator de scandaluri

Un alt scandal al carui protagonist este acelasi ministru este acela al trimiterii depeselor catre atasatii militari prin care li se solicita sa transmita guvernelor din respectivele tari ca militarii romani din Irak vor reveni in tara. Furios, presedintele Basescu a afirmat ca timp de ore intregi a avut convorbiri cu reprezentantii cancelariilor din Europa si de peste Ocean pentru a da explicatii. In urma audierii lui Atanasiu in Comisiile de aparare s-a mai ivit un scandal, aparand informatia ca, potrivit unui document pornit din ministerul Apararii, ofiterii informativi aveau sarcina sa faca ” lobby” pe langa parlamentari, cu tinta indeplinirii anumitor “obiective” ale ministerului.

Poate fi suspendat din functie

Conform articolului 21 din Legea 115/1999, “in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie”.
“Daca membrul Guvernului pentru care presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul Justitiei sau, dupa caz, primul ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale”, potrivit articolului 16, alineatul 4 din Legea 115/1999. Primul alineat al aceluiasi articol prevede ca “in exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, adreseaza ministrului Justitiei o cerere in acest scop”. Totusi, articolul 19 din lege mai arata ca, “pana la inceperea urmaririi penale, Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei poate sa retraga, motivat, cererea prin care a solicitat urmarirea penala impotriva membrilor Guvernului”.

Cine sunt “judecatorii”?

Comisia este formata din Stefan Deaconu, consilier prezidential, Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat – Ministerul Justitiei, Laura Stefan, director al Directiei pentru relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si coruptiei din cadrul Ministerului Justitiei, Stefan Iancu, chestor de politie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si Gabriel Nita, chestor de politie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă