22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportAPEL PENTRU ROMANIA

APEL PENTRU ROMANIA

Catre:
Presedintele Romaniei
Presedintele Senatului
Presedintele Camerei Deputatilor
Primul ministru al Romaniei
Ministrul Justitiei
Ministrul Educatiei si al Cercetarii
Presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii
Presedintele Consiliului Legislativ
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si JustitieRomania a fost singura tara in care inlaturarea regimului comunist s-a facut cu varsare de sange; de aceea Romania trebuie sa inceapa Procesul Comunismului cel putin acum, dupa 15 ani de la revolutie.

In acest sens, solicitam:

1. Declararea crimelor si abuzurilor regimului comunist – in baza dovezilor existente – ca fiind crime impotriva omenirii si, in consecinta, imprescriptibile juridic.
2. Anularea pe cale legislativa a sentintelor de condamnare politica emise de justitia comunista, dupa principiile luptei de clasa, intre anii 1945-1989.
3. Prezentarea de catre presedintele Romaniei, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, si adoptarea de catre acestea a unei declaratii de condamnare a comunismului ca fiind ilegitim si criminal.
4. Adoptarea Legii lustratiei, in spiritul punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.
5. Finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii revoltei muncitorilor de la Brasov din 1987, ale Revolutiei din Decembrie 1989, ale evenimentelor de la Targu Mures din martie 1990, ale mineriadelor (1990, 1991, 1999), precum si ale celor care privesc modul in care s-a reconsolidat oligarhia securisto-comunista in Romania.
6. Accelerarea si radicalizarea luptei impotriva coruptiei, verificarea corectitudinii privatizarilor facute de oligarhia securisto-comunista, care a acaparat fraudulos puterea economica in Romania.
7. Deschiderea arhivelor, predarea integrala a arhivelor Securitatii si a altor servicii secrete comuniste catre CNSAS.
8. Prezentarea adevarului referitor la perioada comunista si postcomunista in manualele si cursurile universitare de istorie.
Chemam cetatenii Romaniei, mass-media si organizatiile societatii civile sa se solidarizeze in jurul acestui apel.

Bucuresti, 14 iunie 2005

Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Societatea Timisoara, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Asociatia 21 Decembrie 1989, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Fundatia “Gheorghe Ursu”, Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov, Asociatia Victimelor Mineriadelor, Liga Romana de Presa, APADORÐCH, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, Solidaritatea Universitara, Blocul National al Revolutionarilor – Decembrie 1989, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Institutul Roman de Istorie Recenta, Seniorii ligilor studentesti – Piata Universitatii 1990, ASPEC, Fundatia Romana pentru Democratie, Liga Pro Europa

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă