8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportAnticipatele pot salva "reformele Macovei"

Anticipatele pot salva “reformele Macovei”

Demisia guvernului in urma deciziei Curtii Constitutionale deschide in sfarsit calea catre mult disputatele alegeri anticipate. Evenimentele din ultimele zile sunt o victorie a presedintelui Traian Basescu care-si demonstreaza inca o data suprematia asupra din ce in ce mai stersului premier Calin Popescu Tariceanu. Membrii PD stiu ca vor iesi intariti din alegerile anticipate, in special datorita carismei lui Basescu care a facut sa creasca dramatic sprijinul pentru partidul sau in sondajele de opinie. Cel mai probabil, Alianta va ramane intacta, dar liberalii vor deveni partidul “junior”.
In ciuda intereselor politice din spatele dezbaterii privind alegerile anticipate si a consecintelor pe care le pot avea asupra calendarului aderarii, acest nou scrutin este necesar. Actualul Parlament este rezultatul alegerilor din 28 noiembrie 2004, care, din cauza fraudelor larg raspandite, nu au reprezentat corect alegerea cetatenilor romani. Pentru viata democratica e important ca un nou scrutin sa se desfasoare corect si sa rezulte un Parlament al carui mandat nu poate fi pus la indoiala. In acelasi timp, un nou scrutin va aduce un guvern mai puternic. Daca alegerile din 28 noiembrie ar fi fost corecte, e foarte posibil ca partidele Aliantei sa fi putut forma guvernul alaturi de UDMR. Au fost fortate insa sa se alieze cu PUR. Aceasta alianta a daunat unei investigatii amanuntite in ce priveste suspiciunile de coruptie care planeaza asupra unor membri importanti ai acestui partid, ceea ce a subminat intregul efort de construire a unei societati bazate pe domnia legii.
Noul scrutin, daca va fi corect, ii va elimina cu siguranta pe conservatori (PUR) din guvern. Ar putea face chiar ca Alianta sa conduca singura, fara sprijinul UDMR. Aceasta ar fi o alta evolutie pozitiva. Partidele etnice reflecta primitivismul politic. Drepturile minoritatilor trebuie garantate de Constitutie, permitand astfel minoritarilor sa voteze asupra unor teme de importanta nationala, nu sa se exprime in masa pentru un partid etnic. De asemenea, UDMR, a carei origine e legata, in parte, de ungurii din Partidul Comunist Roman, si-a facut renumele de a se alia cu oricine e la putere, fara a acorda prea multa atentie principiilor sau compatibilitatii, ceea ce nu poate fi un lucru sanatos pentru o democratie.
Oricum, chiar si cu o majoritate parlamentara mai mare, noul guvern va avea din nou probleme in ce priveste legile justitiei si privind restituirea proprietatilor, din moment ce legislatia va ajunge pe mainile aceleiasi Curti Constitutionale, ai carei membri au fost numiti in majoritate de administratia PSD. Numai schimbarea unora din membrii Curtii Constitutionale ar putea permite un verdict diferit, iar asta ar lua ani de zile. Curtea are noua membri, trei numiti de Senat, trei de Camera Deputatilor si alti trei de presedinte. La fiecare trei ani se schimba trei membri ai Curtii. Asa ca pot trece noua ani pana cand toti membrii acestei instante vor fi inlocuiti. O data in plus, guvernul se confrunta cu un paradox, acela ca reforma justitiei cere, pe termen scurt, interferenta politicului. Totusi Romania nu poate face progrese in crearea unui stat de drept pana cand reformele Macovei nu sunt adoptate in totalitate.
Noul guvern va trebui sa se gandeasca la solutii radicale, precum o schimbare a Constitutiei care sa permita inlocuirea intregii Curti Constitutionale deodata, in urma unei consultari largi si de durata cu societatea civila. Pentru a face asta, are nevoie de un mandat puternic si de un puternic sprijin international pentru “reformele Macovei”.

Cele mai citite

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă