Anticipatele - intre a fi si a nu fi

Presedintele Traian Basescu si liderii Aliantei D.A. au discutat luni seara, la Palatul Cotroceni, diferite variante pentru rezolvarea crizei politice. In cursul zilei de ieri, surse liberale acreditau inclusiv ideea ca ar fi fost posibil ca ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

13.07.2005 - 00:00
Presedintele Traian Basescu si liderii Aliantei D.A. au discutat luni seara, la Palatul Cotroceni, diferite variante pentru rezolvarea crizei politice. In cursul zilei de ieri, surse liberale acreditau inclusiv ideea ca ar fi fost posibil ca presedintele Traian Basescu sa renunte la ideea alegerilor anticipate. Insa doar cu conditia sa se poata realiza reforma in Justitie. Dar nici in acest caz renuntarea la anticipate nu era o certitudine!

In cadrul intalnirii de luni seara, aliatii au ajuns la concluzia ca sunt intr-o situatie destul de incomoda. Astfel, conservatorii lui Dan Voiculescu au dat semnale destul de clare ca sunt impotriva anticipatelor, mai ales in conditiile in care pragul electoral ar fi de 5%, ei ajungand pana acolo incat au amenintat ca cei doi ministri, Seres si Copos, isi vor da demisia. Mai mult, ei au votat alaturi de PSD si PRM in comisiile juridice. Pe de alta parte, nici UDMR nu obtinuse de la aliati ce a dorit, iar liderul UDMR, Marko Bela, a inceput sa faca afirmatii de genul "Trebuie sa evitam sa fim ridicoli" - cu referire la momentele in care coalitia ar urma sa pice in Parlament doua guverne. In conditiile in care nu exista certitudinea unei majoritati care sa voteze caderea celor doua guverne pentru a provoca anticipatele, ar fi fost luate in calcul si alte scenarii. Astfel, potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu a afirmat ca va incerca sa gaseasca o solutie legata de decizia Curtii.
Potrivit surselor citate, in cadrul intalnirii de ieri dupa-amiaza de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu urma sa ceara reprezentantilor partidelor politice sa gaseasca o formula pentru ca in final Parlamentul sa accepte reforma in Justitie propusa de Monica Macovei. Cu alte cuvinte, sa fie inlaturate prin vointa politica barierele puse de Curtea Constitutionala in calea reformei in Justitie.
Presedintele insista pentru modificarea legilor Justitiei, dorita de Uniunea Europeana. De asemenea, presedintele intentiona sa solicite ca, dupa ce Parlamentul voteaza proiectul in forma care sa permita reforma in Justitie, PSD sa nu-l mai conteste la Curtea Constitutionala. De asemenea, presedintele Traian Basescu intentiona sa le ceara judecatorilor de la Curte sa nu se autosesizeze dupa votul din Parlament. In aceasta situatie, presedintele Traian Basescu va putea promulga legea privind reforma in Justitie in formula initiala.
Daca Puterea si Opozitia ar reusi sa ajunga la o intelegere, ar fi posibile toate scenariile, inclusiv desemnarea unui guvern de tehnocrati. "Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat deja ca isi va da demisia. Va fi intr-o situatie incomoda cand va trebui sa spuna ca renunta la demisie", au afirmat ieri surse apropiate Palatului Cotroceni. Reamintim ca ziarul nostru a informat in urma cu cateva zile despre posibilitatea ca Theodor Stolojan sa devina prim-ministru, fie in fruntea unui guvern de tehnocrati, daca nu sunt anticipate, fie dupa alegerile anticipate. Potrivit surselor citate, posibilitatea evitarii momentului declansarii alegerilor anticipate a fost luata in calcul de premierul Calin Popescu Tariceanu atunci cand si-a amanat demisia de pe 14 iulie pe 18 iulie. Mai mult, la un moment dat, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, i-a surprins pe ziaristi cu o declaratie prin care lasa sa se inteleaga ca demisia Guvernului nu este o certitudine. Totusi, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, afirma ca demisia Guvernului este irevocabila.
Presedintele Traian Basescu i-a convocat, ieri dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pe presedintii celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, pe judecatorii Curtii Constitutionale si pe liderii partidelor parlamentare si ai grupurilor parlamentare, pentru a avea discutia decisiva. Convocarea s-a realizat in baza articolului 80 din Constitutie, potrivit caruia: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate". Inainte de intalnire, reprezentantii partidelor erau destul de retinuti in declaratii. Surse liberale afirmau ca PNL nu ar mai avea alta varianta decat organizarea alegerilor anticipate, pentru ca liderii partidului au facut deja prea multe declaratii pe aceasta tema. Democratii au evitat sa dea declaratii. In schimb, liderul grupului UDMR din Camera, Marton Arpad, este de parere ca intalnirea de la Cotroceni ar viza adoptarea unei solutii de compromis, care urma sa fie sugerata de presedintele Traian Basescu. "Am fi bucurosi daca s-ar gasi alta solutie decat alegerile anticipate", a declarat Arpad.

Citește totul despre:

Comentarii