14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportAmericanii avertizează Puterea asupra schimbării regulilor din mers

Americanii avertizează Puterea asupra schimbării regulilor din mers

Reprezentantul Departamentului de Stat, cât și secretarul pentru Comerț au atras atenția asupra impactului negativ al ordonanțelor de urgență asupra mediului de afaceri și investițiilor americane în România.

Dacă tot a repus Călin Popescu Tăriceanu pe agendă suspendarea președintelui Traian Băsescu, este util să amintim cum anume a apreciat Comisia de la Veneția legalitatea evenimentelor din iulie 2012 într-un do­cument publicat în luna decembrie a aceluiași an: „În iulie 2012, Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, la modificări pri­vind condiţiile legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui. Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual, cât şi în ansamblu, sunt problematice din punct de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept. Evenimentele examinate includ ordonanţe, decizii şi proceduri a căror constituţionalitate este discutabilă, mai ales adoptate împreună într-o succesiune rapidă. Comisia este îngrijorată, în special, cu privire la recurgerea extinsă la ordonanţe de urgenţă guvernamentale (subl – n.s.) – atât de către majorităţile anterioare, cât şi de cele actuale -, care prezintă un risc pentru democraţie şi pentru statul de drept în România.”

O lună mai târziu, în ianuarie 2013, raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare afirma că „un alt motiv de preocupare a fost recurgerea la ordonanțe de urgență, o preocupare împărtășită de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei. Utilizarea acestei competențe la începutul lunii iulie a jucat un rol important în ceea ce privește preocupările legate de eludarea normelor constituționale. Guvernul României s-a angajat să recurgă la ordonanțe de urgență strict în situațiile prevăzute de Constituție și numai în caz de urgență. (…) Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce privește protejarea echilibrului instituțional al sistemului și, în special, are misiunea de a controla competențele Executivului de a legifera prin ordonanțe.” Formularea apare aproape neschimbată și în raportul MCV din ianuarie anul acesta, care avertiza că abuzul de ordonanțe de urgență creează „confuzie” în rândurile „juriștilor, oamenilor de afaceri și cetățenilor”.

În pofida acestor avertismente, guvernul a continuat aceleași practici de „guvernare prin fiat”, prin decizii arbitrare și adesea abuzive la adăpostul protecției oferite de un Avocat al Popo­rului obedient față de Putere, care a refuzat să își exercite atribuția de control constituțional asupra ordonanțelor de urgență ale Guvernului. Ultima din aceste ordonanțe este cea privind suspendarea pentru 45 de zile a statutului aleșilor locali. Victor Ciorbea a declarat ieri că va da o soluție motivată abia săptămâna viitoare și a lăsat să se înțeleagă că nu va contesta ordonanța.

Statele Unite: Abuzul costă

Ieri, Camera de Comerț Americană din România și Consiliul de Afaceri Americano-Român au organizat un seminar dedicat implementării unui sistem de evaluare a impactului reglementărilor guvernamentale Regulatory Impact Assessment (RIA) destinat punerii în practică a Planului de Acțiune pentru îmbunătățirea relațiilor comerci­­a­­le româno-americane, propus de gu­­vern în luna mai, cu prilejul vizi­­tei vicepreședintelui Joe Biden la Bu­­cu­­rești. Americanii vor examinarea ex-ante a legislației și reglementărilor guvernamentale într-un cadru transparent și predictibil. Americanii nu au menționat ca atare politica de impozite a guvernării, dar este limpede că, dacă la începutul anului anunți accize și taxe noi, precum taxa pe stâlp, și la mijlocul anului decizi să o reduci, nici o companie nu își mai poate calcula costurile, iar acest lucru afectează investițiile.

Dacă Guvernul Ponta o fi luat Planul de Acțiune drept literă moartă, americanii nu au făcut-o. Secretarul Comerțului, Penny Priztker, a transmis un mesaj în care a subliniat că „planul dumneavoastră identifică nevoia de a reduce ordonanţele de urgenţă şi consultări cu sectorul public şi privat pentru o mai mare predictibilitate şi stabilitate pe piaţa românească. Planul dumneavoastră e un semn de progres semnificativ, dar, după cum bine ştiţi, adevărata măsură a succesului dumneavoastră va fi implementarea sa” și că „este imperativ ca liderii români să studieze impactul unor potenţiale reglementări în zona economică şi de afaceri înainte de a realiza aceste reglementări. Acţionând astfel, vor face guvernarea mai eficientă. Le va fi mai uşor companiilor să intre pe piaţa românească şi să facă afaceri cu succes”.

La seminar a fost prezent și adjunctul subsecretarului de stat pentru Afaceri Europene, Hoyt Yee, care a atras atenția că „în afaceri, ca şi în guvernare, surprizele pot fi costisitoare. Schimbările bruşte ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, în timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor condiţii inegale pe care investitorii serioși încearcă să le evite” și a avertizat că folosirea ordonanţelor de urgenţă „creează incertitudine, subminează răspunderea, sperie investitorii străini şi stagnează creşterea economică”.

Diplomatul american a dat ca exemplu Legea audiovizualului,care „distorsionează piaţa, oferind un avantaj instituţiilor mari în negocierile cu companiile de publicitate, în timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de măsuri discriminatorii pot contribui la modul în care este percepută corupţia şi pot diminua competitivitatea”. Mesajul american este clar: schimbarea regulilor în timpul jocului, reglementările ad-hoc, arbitrare și abuzive sunt costisitoare. Ele țin deoparte investitorii, alimentează corupția și nici o companie serioasă nu acceptă să funcționeze într-un astfel de mediu. Problema este că guvernarea Ponta/PSD demonstrează de doi ani că nu este dispusă să renunțe la aceste practici, dimpotrivă.

 

Schimbările bruşte ale regulilor jocu­­lui pot leza serios unele afaceri, în timp ce pe al­­­tele le pot favoriza, prin crearea unor condiții ine­­­­gale pe care inves­­­ti­­­to­­rii serioși încearcă să le evite.“

Hoyt Yee, adjunctul subsecretarului de stat pentru Afaceri Europene

Este imperativ ca liderii români să studieze impactul unor potenţiale reglementări în zona economică şi de afaceri înainte de a realiza aceste reglementări.“

Penny Priztker, secretarul Comerțului

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă