14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportAlo, Tariceanu? Demisia?

Alo, Tariceanu? Demisia?

Calin Popescu Tariceanu trebuie demis rapid si obligat sa se dea cu capul de zidul Parchetului General pana pricepe de ce nu avea voie sa-l sune pe seful procurorilor in ziua retinerii celui mai bun si generos prieten al sau, milionarul Dinu Patriciu. Dar poate se razgandeste. Ii sta in obicei. Poate recunoaste ca a gresit si promite ca nu mai face. Daca nu, sa fie mutat disciplinar centralist la Guvern. Sa-i sune pe toti procurorii-sefi din tara. Sa se asigure ca “se aplica legea”.
De fapt, nu-i de ras. Si Iliescu suna pe firul scurt sa se asigure ca “se aplica legea” si uite asa Tiriac jr. prizeaza acum linistit aerul curat al libertatii. Chiar si azi, in opozitie fiind, Nastase tot nu se abtine sa-i dea bip-uri sefului DNA. Ce mai faceti, domnule Morar? Zambaccian va deranjeaza?
Seful DNA a procedat corect cand l-a parat pe Nastase la presa. Asa se face. Botos, in schimb, procedeaza cu tact. Baga capul intre urechi si doar cand vorbeste gura fara el mai scapa un nume, o informatie, ceva de rau. De obicei, cand pacientul e deja mort. Dar nu pentru atata lucru trebuie schimbat urgent si Botos. Ci pentru riscul major ca marile anchete sa fie compromise executand docil comenzi politice. Fie actioneaza, fie musamalizeaza la ordin. Ambele reactii sunt la fel de paguboase si anuleaza, fireste, orice discutie despre independenta justitiei.
Explicatiile premierului? Pai, nici nu trebuia sa-i ceara, ciobaneste, lui Ilie Botos sa-l elibereze pe Dinu Patriciu. Nici macar sa-i pomeneasca numele. Era suficient sa-l sune fix in ziua retinerii, prietenia sa cu Patriciu fiind de notorietate si predata la toate cursurile despre afaceri cu petrol. Putea sa-l intrebe, de exemplu, ceva despre vreme. Ce crezi, Botos, o sa ploua maine? Botos, baiat destept, ciuleste urechile. Nu, dom' prim-ministru! O sa fie soare! Pai, asa ma gandeam si eu. Biiiiip, si Botos executa.
Asa ca sa nu va mirati daca premierul Tariceanu va explica senin ca a vorbit cu Botos despre vreme. Nein! Nu e bine. Hentz. Justitia apelata (telefonic) la momentul oportun ne-a adus unde suntem: o tara profund corupta, fara nici o urma de mari corupti.
Nu doar ca “acel telefon nu trebuia dat”, cum s-a exprimat ministrul Justitiei, dar nici celelalte, recunoscute candid de Tariceanu, nu-si prea gasesc justificarea. Ce treaba are primul ministru cu mersul anchetei in cazurile Iacobov sau Sechelariu? Murea de nerabdare sa raporteze la UE succese in lupta anticoruptie? N-avea decat sa sada mumos in banca lui pana justitia isi termina anchetele. Altfel, se cheama presiune politica. Si iarasi nu e bine.
Dar raul nu mai poate fi reparat. Ilie Botos va poza negresit intr-o victima a jocurilor politice. Intentionat sau nu, Tariceanu i-a facut jocul. Colac peste pupaza, se amplifica zvonurile ca Parchetul General ar fi blocat conturile lui Patriciu si ale personajelor din “grupul de interese”. Daca va fi schimbat acum, cu toate argumentele pe masa, Botos va tipa ca din gura de sarpe ca i se trage de la Patriciu.
Recunoscand telefonul dat procurorului general in ziua retinerii lui Patriciu, Tariceanu si-a consolidat, daca mai era cazul, apartenenta la “grupul de interese” si loialitatea fata de ele. De aceea, Basescu nu mai are timp. Boala lunga, moarte sigura. Nici cu Tariceanu la Guvern, nici cu Botos la Parchet, puterea si societatea romaneasca nu se vor curata in ritmul accelerat cerut de UE.

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă