23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAlianta a luat teapa

Alianta a luat teapa

Liderii democrati si liberali, intruniti ieri in sedinta CNC a Aliantei, au constatat ca prin plecarea europarlamentarilor… la Senat nu mai este cvorum. Plus ca la Camera Deputatilor coalitia are acum o majoritate si mai fragila. Aliatii s-au temut multa vreme ca vor avea surprize o data cu plecarea observatorilor la Parlamentul European, dar se pare ca nu s-a obosit nimeni sa calculeze dimensiunile dezastrului. Una dintre posibilitatile de care se temeau aliatii era aceea ca observatorii PSD sa nu plece, iar balanta de voturi sa incline de partea opozitiei. Dupa ce s-a depasit acest obstacol si au plecat toti reprezentantii partidelor, conducerea Aliantei a constatat ca, prin deplasarea unor senatori liberali si democrati in calitate de observatori la Parlamentul European, “se ajunge la imposibilitatea de a adopta legi organice”, dupa cum a recunoscut ieri purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu. Solutia identificata de aliati: observatorii sa poata vota prin corespondenta. Aliatii au mai stabilit sa ceara prelungirea programului de lucru al Senatului, astfel incat sa se urgenteze adoptarea modificarilor la regulamentul acestei Camere.
Democratii au constatat si ei abia ieri ca nu mai detin majoritatea necesara pentru a trece legile organice in Senat. Desi acest lucru era previzibil de cateva luni bune, liderii PD au dat semne ca au inteles in sfarsit ca plecarea la Bruxelles a colegilor lor parlamentari afecteaza serios majoritatea si asa firava a Aliantei din Senat. “Dupa plecarea europarlamentarilor nostri la Bruxelles avem o problema: nu mai avem posibilitatea de a trece in Senat legi organice decat cu sprijinul PSD si PRM, pe care oricum nu putem conta”, a declarat presedintele democrat Emil Boc. In aceste conditii, democratii spera ca noul regulament de functionare a Senatului, care ar oferi celor plecati posibilitatea de a-si exercita votul prin corespondenta, sa fie adoptat cat mai urgent, chiar daca ar insemna ca senatorii sa lucreze inclusiv sambata sau duminica. Coalitia aflata la guvernare detinea in Senat 71 de voturi, aici fiind necesare 69 de voturi pentru a adopta o lege cu caracter organic. Plecarea a sapte senatori la Bruxelles a schimbat balanta, Coalitia dispunand de acum inainte de numai 64 de voturi.
In fapt, plecarea tuturor celor 35 de observatori romani (15 senatori si 20 de deputati) la Parlamentul European face ca activitatea Senatului sa fie practic blocata, aici nemaiputand fi adoptate legi organice decat printr-o conlucrare intre putere si opozitie.
Din cei 50 de senatori, Alianta D.A. a trimis la Bruxelles 5, in timp ce udemeristii si conservatorii au pierdut cate unul, avand noua, respectiv zece senatori in tara. Deci Coalitia mai are in Camera superioara 64 de reprezentanti. Nici opozitia nu sta insa mai bine. Pesedistii au trimis cinci europarlamentari din cei 45 de senatori, in timp ce peremistii mai au 16 senatori in tara, trei fiind plecati. Ceea ce inseamna ca in total au 56 de voturi. In aceste conditii este imposibil ca o lege organica sa treaca, indiferent de partea cui se vor situa cei doi senatori independenti, Dorel Onaca si Neculai Apostol. Si asta pentru ca cvorumul pentru adoptarea unei legi organice este de 69 de voturi, adica jumatate plus unu din cei 137 de senatori. Ceea ce inseamna ca pentru evitarea unui blocaj in Senat este nevoie fie de o conlucrare intre putere si opozitie, fie de amanarea adoptarii legilor organice pana la intoarcerea europarlamentarilor in tara, atunci cand programul le-o va permite.
La Camera Deputatilor situatia nu este insa atat de disperata. Insa ultimul cuvant in privinta legilor organice il vor avea independentii si reprezentantii minoritatilor.
Liberalii mai au 63 de deputati, dupa ce si-au trimis patru la Parlamentul European, democratii 40, trei fiind la Bruxelles, udemeristii 20 de deputati, doi devenind europarlamentari, iar conservatorii 19, dupa ce un membru le-a plecat la “practica” la Bruxelles si Strasbourg. Coalitia de la guvernare are in felul acesta 142 de voturi. Celor 142 de voturi ale Coalitiei PNL, PD, UDMR, PC li se vor mai adauga si cele cinci voturi ale deputatilor independenti din partea BNS, care au incheiat un protocol de sustinere parlamentara a Aliantei PNL-PD. In total 147 de voturi. In timp ce opozitia are 133 de voturi. Si asta dupa ce in randul pesedistilor au mai ramas 103 deputati, sapte fiind la Bruxelles, iar in randul peremistilor 30, doi fiind plecati.
La Camera, majoritatea absoluta pentru adoptarea unei legi organice este de 166 de voturi. Ceea ce inseamna ca puterea va mai avea nevoie de 19 voturi, iar opozitia de 33. Iar “voturile salvatoare” ar putea veni de la cei 17 deputati ai minoritatilor si ceilalti 14 deputati independenti. In principiu, minoritatile au votat alaturi de Alianta la Camera, dar si asa puterea va mai avea nevoie de cel putin doua din voturile independentilor. Pe de alta parte, este clar ca opozitia PSD-PRM nu va reusi nici cu aceste 31 de voturi ale independentilor si minoritatilor sa aiba majoritatea absoluta de 166, dar “capturandu-le”, chiar si punctual, ar putea sa puna piedici Coalitiei in adoptarea legilor organice.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă