7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportAgentia de Integritate ar putea fi operationala la 1 ianuarie 2007

Agentia de Integritate ar putea fi operationala la 1 ianuarie 2007

Liberalii au dat asigurari oficialitatilor europene ca Agentia Nationala de Integritate va fi votata de Parlament in forma dorita de Ministerul Justitiei. Agentia va intra “in paine” la 1 ianuarie 2007.

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a facut un apel, ieri, catre partidele parlamentare sa sprijine proiectul promovat de Guvern privind Agentia Nationala de Integritate. Tariceanu a marturisit ca este “ingrijorat” din cauza modificarilor aduse proiectului de catre Comisia juridica a Camerei. “Nu este o conditionalitate ca acest proiect sa fie adoptat pana la data raportului Comisiei Europene. Important este ca acest proiect sa nu fie modificat in asa fel incat Agentia sa-si piarda rolul care a fost gandit”, a explicat Tariceanu. El a argumentat ca orice pas gresit pe care autoritatile de la Bucuresti l-ar face in aceasta perioada poate sa influenteze raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va da publicitatii pe 26 septembrie. “As dori ca acest raport sa fie unul clar, pozitiv, in special pe domeniul justitiei si afacerilor interne”, a spus Tariceanu.
Comitetul Executiv al PNL a analizat, ieri, situatia creata prin modificarea de catre Comisia juridica a Camerei a legii privind Agentia Nationala de Integritate. Potrivit unor surse liberale, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a avut o discutie cu comisarul european Franco Frattini pe tema Agentiei Nationale pentru Integritate. Bogdan Olteanu a promis ca legea va trece de Camera Deputatilor, in forma sprijinita de Ministerul Justitiei pana in luna noiembrie. Bogdan Olteanu a dat asigurari ca agentia va deveni operationala pana la 1 ianuarie 2007.
Comisarii Franco Frattini si Olli Rehn au transmis liderilor partidelor politice din Romania scrisori prin care isi manifesta ingrijorarea si dezamagirea fata de faptul ca parlamentarii PSD, PC, UDMR si PRM au mutilat in Parlament legea Agentiei Nationale de Integritate.
In timp ce colegii sai se aratau preocupati de rezolvarea situatiei, purtatorul de cuvant al PNL Varujan Vosganian a sugerat ca ar fi fost mai bine ca Frattini sa nu se amestece: “Trebuie sa fim precauti in legatura cu astfel de declaratii, pentru ca ele, intr-un moment dat delicat din coalitie, nu trebuie sa-i irite pe partenerii de coalitie”.
Democratii le-au solicitat si ei colegilor din coalitie sa retraga din Parlament proiectul ce vizeaza schimbarea modalitatii de desemnare a procurorilor. Emil Boc a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD, ca procurorii trebuie sa fie numiti in continuare de ministrul Justitiei. Emil Boc a spus ca acest proiect este inoportun in contextul finalizarii raportului de tara pentru Romania. Propunerea, afirma Boc, este interpretata de Comisia Europeana ca o incercare de a compromite lupta impotriva coruptiei.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă