14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAdrian Parlament-trotter

Adrian Parlament-trotter

Adrian Nastase a fost ieri, pentru aproape trei ore, ghid fara plata la Casa Poporului. Imbracat la sacou, camasa si in pantofi sport, insotit de consiliera Anca Alexandrescu, dar si de cativa sepepisti imbracati civil, a pornit intr-un adevarat maraton, demn de Cartea Recordurilor. Au fost convocati si doi cameramani si un fotoreporter din staff-ul Camerei sa imortalizeze evenimentul. Pe traseu nu au lipsit nici incidentele. Cea mai mare bataie de cap i-a dat-o arhitecta Anca Petrescu, actualmente deputat PRM, care a dorit sa-i umbreasca turul personal de imagine.
Inca de dimineata, femeile de serviciu s-au apucat de facut curatenie la centrul de presa de unde “ghidul” avea sa-si ia in primire “turistii”. Batand din palme ca sa se faca auzit, Nastase a mobilizat jurnalistii. “Haideti!”. Primul popas: Muzeul Parlamentului. Nastase cere piese rare, jilturile lui Carol I si Ferdinand. Da si indicatii prezentatorilor. “Stati, sa vorbiti in microfon”. Apare, pe nepusa masa si neanuntata, Anca Petrescu. “Eu organizez vizita, eu va rog foarte mult”, o ia in primire presedintele Camerei.
In drum spre Clubul Parlamentarilor, pe holurile Palatului, Nastase tine prelegeri de arta. “Aici este multa marmura. Albul creeaza senzatia de rece. Peretii trebuie incadrati cu genul acesta de arta (picturi – n.a.). Vor fi picturi pe panza care vor fi montate. Imaginile trebuie legate de istoria romanilor. Vom vorbi cu studentii de la arte plastice”. Clubul Parlamentarilor va deveni din toamna spatiu pentru Biroul Permanent al Senatului, ceea ce starneste invidia sefului Camerei. In viitoarea sala de plen a Senatului, intamplator sau nu, Nastase da nas in nas cu Nicolae Vacaroiu. “A venit ca proprietar!”, a exclamat “ghidul”. Vine vorba despre cupola salii, invelita in foita de aur. “O sa-i gasiti spanzurati pe senatori scrijelind dupa aur”, spune un ziarist. Ca sa nu taca, Nastase raspunde: “Daca ajung, pot sa zgarie. Cred ca vor putea sa zgarie si ramele de la tablouri!”.

Un deputat trimis ca decor in biblioteca Parlamentului

Popasul urmator: biblioteca. “Ghidul” lauda de zor o sala imbracata in lemn de cires. Dar nici aici nu scapa de colegii de partid. Ca un facut, la “studio” se afla deputatul Ioan Timis, cu un teanc de carti aranjate artistic, ca pentru a fi filmate cat mai bine. Numai ca Nastase nu a suportat sa treaca in planul secund al camerelor de filmat. “Ia uite, dom'le! Nu-l lasa in pace! Mai, Timis, vino langa mine! E o problema nu cu tine, cu presa!”. Asa ca Timis a ratat ocazia de a mai aparea in cadre singur. La sfarsit Nastase le saluta pe bibliotecare si le consoleaza: “Putina publicitate nu strica!”.
Jurnalistii sunt dusi apoi la Centrul de coordonare informatica, serverul principal al Camerei Deputatilor, proiectat de insusi Nicolae Ceausescu. Un adevarat aspirator de bani: numai in legislatura trecuta a inghitit 630.000 de euro. Nastase – grijuliu. Sa nu se piarda vreun ziarist, sa nu loveasca cu geanta vreun calculator. Anca Petrescu il urmareste ca o umbra si ii ia monopolul la televiziuni. La etajul opt se construiesc birouri pentru functionarii Camerei, pe o suprafata de 2000 de metri patrati. Numai anul acesta si anul trecut s-au cheltuit in acest sens peste 105.000 milioane de lei. Se doreste ca in toamna birourile sa fie gata.

“E praf!”

Nastase, intr-o adevarata fervoare de autopromovare, intra in moloz, sta de vorba cu muncitorii, le face semne cu mana. “Aerul e irespirabil. Presa se plange de praf. Cred ca ajunge!”, ii sopteste Anca Alexandrescu ca sa il salveze. Asa ca “ghidul” da semnalul de plecare. La iesirea din Palat, in drum spre parcajul subteran, presedintele Camerei da nas in nas cu doi celebri jurnalisti, veniti la aniversarea Facultatii de Jurnalisti, care avea loc in aceeasi cladire. “Oricand aveti nevoie de un ghid profesionist, la dispozitie!”, s-a infoiat Adrian Nastase la cei doi, in timp ce il treceau toate transpiratiile de la un asa tur de forta.
Din “turul” Camerei nu putea lipsi locatia cea mai draga lui Nastase, Muzeul de Arta Cotemporana. A inghitit pana acum 13 milioane de dolari de la buget.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă