12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAdoptarea Legii lustratiei, tergiversata prin chiul

Adoptarea Legii lustratiei, tergiversata prin chiul

Senatorii nu au reusit nici ieri sa se puna de acord asupra proiectului Legii lustratiei, desi initiativa este inregistrata la Camera Superioara de circa zece luni. Se poate vorbi chiar de stabilirea unei adevarate performante: membrii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului au discutat si votat intr-o zi un singur paragraf. Si acela de doar trei randuri. In cele din urma, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Discutiile au inceput cu titlul pe care sa-l poarte legea si au avansat doar pana la litera “a” a primului articol. Dupa parlamentari pret de doua ore, senatorii au stabilit ca principalii vizati de lege sa fie “activistii salarizati ai Partidului Muncitoresc Roman, ai Partidului Comunist Roman, ai Uniunii Tineretului Muncitoresc si ai Uniunii Tineretului Comunist, la nivel national, regional sau judetean, dupa caz”.
Au ajuns la aceasta forma de compromis de-abia dupa ce s-au contrazis daca termenul de lustratie exista sau nu in dictionarul limbii romane cu sensul dorit de lege si doar dupa ce istoricul Marius Oprea i-a convins sa considere data de 6 martie 1945 ca fiind momentul instaurarii regimului comunist. Cu totii au convenit insa ca forma initiala a legii, semnata de trei parlamentari PNL – Mona Musca, Adrian Cioroianu si Viorel Oancea -, trebuie modificata pentru a fi evitate suspiciunile de neconstitutionalitate.
“Ar trebui pe de o parte sa facem o lustratie morala, iar pe de alta una juridica”, a argumentat senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedinte al Comisiei pentru drepturile omului. Prin lustratie morala, reprezentantii puterii inteleg informarea alegatorilor privind persoanele care au fost colaboratoare ale Securitatii sau au detinut functii de conducere in aparatul politic, iar prin lustratia juridica vor sa reglementeze interzicerea accesului acestor persoane la functii si demnitati publice timp de zece ani. Dezbaterile pe articole asupra proiectului de lege ar fi trebuit sa continue si in a doua parte a zilei, dar senatorii nu au mai catadicsit sa vina. Au chiulit si cei care fusesera dimineata. Din 24 de membri, cat numara cele doua comisii, s-au strans doar un sfert, determinand astfel amanarea luarii unor decizii si intocmirii raportului.
Si aceasta in conditiile in care sefii celor doua comisii au cerut prelungirea termenului pana la care sa se pronunte alesii, pe motiv ca legea este deosebit de complexa.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă