10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAdaptarea sistemului de pensii la cerintele Uniunii Europene

Adaptarea sistemului de pensii la cerintele Uniunii Europene

Astazi, cetatenii UE sunt mobili. Ei nu mai obisnuiesc sa munceasca intreaga perioada activa exclusiv intr-o singura tara. La randul lor, multi romani sunt activi profesional dincolo de frontierele tarii – si invers: tot mai multi straini vin sa lucreze ca specialisti in Romania. Odata cu aderarea Romaniei la UE, probabil la 1 ianuarie 2007, sistemul romanesc de pensii va fi obligat sa aplice modelul european in ceea ce priveste coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru lucratorii migranti. In acest sens, reprezentanta din Romania a Fundatiei Hanns Seidel a demarat la Mangalia o serie de seminarii destinate expertilor din Casa Nationala de Pensii si structurilor teritoriale ale acesteia. Mihai Seitan, presedintele CNPAS, si alti specialisti din domeniu au informat participantii cu privire la cerintele legislative si administrative ale modernizarii sistemului de pensii. In viitor, functionarii caselor judetene de pensii vor trebui sa aplice aceste dispozitii noi, ceea ce implica o cunoastere in detaliu a noului cadru legal si a procedurilor de aplicare corespunzatoare.
Coordonarea – sustine Mihai Seitan – a devenit necesara in special ca urmare a mobilitatii sporite a cetatenilor, a miscarii libere a fortei de munca din Europa. Vor fi deci importante, in perioada urmatoare, atat recunoasterea reciproca a perioadelor de asigurare in vederea deschiderii dreptului la pensii, cat si schimbul corespunzator de date. Participantii au avut ocazia sa afle, cu prilejul seminarului, modul in care se va efectua in viitor calculul pensiei. Dreptul la pensie se stabileste pe baza perioadelor de asigurare recunoscute in functie de legislatia tarii in care a fost desfasurata activitatea, si nu dupa principiul domiciliului actual.
A fost abordata si problematica introducerii pensiilor administrate privat. Acest pilon are rolul sa completeze pensia acordata de sistemul public, instituit dupa modelul german.
Dr. Jurgen Henkel, reprezentantul Fundatiei Hanns Seidel in Romania, a subliniat faptul ca o asigurare solida a resurselor financiare pentru varsta a treia se inscrie in standardele sociale ale Europei. Iata de ce Fundatia Hanns Seidel sprijina adaptarea practicii administrative romanesti la normele europene.
Urmatoarele seminarii din aceasta serie, organizate de asistenta de proiect Luise Schifter-Popescu la Arad, Craiova si Sinaia, isi propun sa cuprinda specialisti din toate judetele, precum si functionari publici din conducerea CNPAS si a caselor teritoriale de pensii.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă