7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportActivitatile ucrainene de pe Insula Serpilor, neopozabile Romaniei

Activitatile ucrainene de pe Insula Serpilor, neopozabile Romaniei

– Ce ne puteti spune in calitatea dvs. de agent al Romaniei in procesul aflat pe rolul CIJdespre cererea Romaniei introdusa la Curtea Internationala de Justitie privind delimitarea platoului continental intre Romania si Ucraina?
– Romania a sesizat Curtea Internationala de Justitie de la Haga in septembrie 2004, iar in 15 august 2005, am depus la grefa CIJ memoriul partii romane, mai exact argumentatia noastra, insotita de anexe, harti etc. Desfasurarea procesului a presupus depunerea in 9 luni, mai exact la 6 mai anul curent, a unui memoriu al partii ucrainene, ulterior avand loc o intalnire a agentilor celor doua parti cu presedintele Curtii cu scopul de a se preciza evolutia urmatoare a procesului. Am cerut in numele Romaniei elaborarea si depunerea unei replici la memoriul ucrainean, iar Curtea a decis ca aceasta replica sa fie depusa pana la 22 decembrie in acest an. Va urma depunerea la Curte a unei duplici – o reactie a partii ucrainene pana in iunie 2007. Aceasta este faza scrisa in fata CIJ, iar continutul acestor documente este confidential. El va fi facut public in momentul inceperii fazei orale, ceea ce presupune pledoarii in fata judecatorilor CSJ. Este prematur sa facem o estimare cu privire la data finalizarii procesului, insa de regula termenul este de 4 ani, ceea ce ar presupune o decizie in cursul anului 2008.

– Intre timp ucrainenii construiesc pe insula; se pare ca a aparut deja si o banca…
– Fara indoiala, partea romana a actionat din punct de vedere politic, juridic si diplomatic fata de aceste activitati pe care le-ati relatat. Ceea ce am notificat partii ucrainene este ca astfel de activitati nu sunt opozabile partii romane, mai ales ca procesul de care am vorbit se afla in curs de desfasurare in fata Curtii Internationale de Justitie. Este bine cunoscuta sustinerea Ucrainei ca insula ar avea dreptul la platou continental si zona economica exclusiva. De asemenea, pozitia Romaniei este ca aceasta formatiune de mici dimensiuni din Marea Neagra nu poate fi considerata decat o stanca.

– La Haga, s-a ridicat si problema statutului acestei insule?
– Daca veti citi sesizarea pe care Romania a depus-o la CSJ in septembrie 2004, veti observa ca obiectul procesului din fata Curtii se refera exclusiv la delimitarea spatiilor maritime, adica a platoului continental si a zonelor exclusive economice in Marea Neagra, in conformitate cu principiile si regulile tratatului politic de baza cu Ucraina, semnat si intrat in vigoare in 1997.


Romania a renuntat la Insula Serpilor in 1997, incheind Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina (tratat politic de baza), semnat de ministrul de Externe de la aceea data, Adrian Severin. Pe 16 septembrie 2004, ora 12 (ora Romaniei), s-a depus la grefierul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), Philippe Couvreur, sesizarea unilaterala a Romaniei catre CIJ privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra (n.a.).

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă