10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAcord politic pentru deblocarea negocierilor la Codul electoral

Acord politic pentru deblocarea negocierilor la Codul electoral

Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu, isi exprima speranta ca acordul politic stabilit, marti seara, intre PSD, PNL, PD, UDMR si PC va duce la deblocarea lucrarilor din Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral.

"Am putea spune ca exista un acord in privinta proiectului de lege pe care l-am convenit inca din luna iunie cu PSD, PNL si PD. Am recunoscut cu totii, atat cei care au negociat, cat si ceilalti, ca acest proiect este inspirat din modelul german si raspunde nevoilor PSD, dar si ca face fata unei cereri importante a societatii romanesti si anume a votului uninominal. Noi speram ca ceea ce s-a convenit va duce la deblocarea lucrarilor din Comisia parlamentara", a afirmat Cristian Parvulescu, citat de Rompres, la finalul discutiilor cu reprezentantii partidelor parlamentare.

Presedintele APD a precizat ca obtinerea acestui acord politic "este lucrul cel mai important", adaugand ca participarea PC si UDMR a fost "un real castig". "Discutia a evoluat spre aspecte tehnice legate de modul in care se realizeaza compensarea, ceea ce mi s-a parut pozitiv pentru ca inseamna ca exista un interes din partea partilor", a sustinut presedintele APD.

El a reamintit ca acordul se bazeaza pe o serie de principii precum reforma clasei politice, rapiditatea votarii legii electorale in sesiunea din toamna, principiul bunei credinte, odata ce s-a convenit asupra unor principii acelea se respecta, si ultimul care presupune ca ceea ce s-a votat in Comisia parlamentara ramane votat.

In plus, Cristian Parvulescu a mentionat ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor parlamentare s-a mai convenit, la propunerea UDMR, ca "proiectul de lege sa fie inaintat Senatului in forma actuala, urmand ca Senatul sa faca amendamente, iar eventualele modificari tehnice sa se produca in a doua faza, la Camera Deputatilor".

Deputatul social-democrat Victor Ponta a mentionat ca PSD a renuntat la toate propunerile sale initiale in ceea ce priveste votul uninominal, idei agreate si de presedintele Traian Basescu, si si-a exprimat increderea ca si seful statului va avea aceeasi intelegere, astfel incat urmatoarele alegeri sa se desfasoare in sistem uninominal.

Pe de alta parte, deputatul PD Valentin Iliescu a declarat, la iesirea de la negocieri, ca nu exista niciun fel de garantii in sensul adoptarii acestei variante de vot in cursul lunii septembrie, in conditiile in care PSD a mai facut unele promisiuni in acest sens pe care apoi nu le-a respectat. Iliescu a precizat ca participantii la negocieri au cazut de acord ca, daca la sedinta de vot a Comisiei electorale nu se vor intruni 10 voturi din cele 15 necesare pentru adoptarea legii in varianta Pro Democratia-PNL, sa se adopte varianta sustinuta de PSD bazata pe modelul german.

Participantii la intalnirea informala de marti seara au stabilit ca legea sa fie adoptata cat mai repede, cazand de acord sa nu se mai revina din nou in sedinta Comisiei electorale la punctele deja stabilite anterior, in conditiile in care aceasta lege este una care afecteaza imaginea intregii clase politice, fiind asteptata de electoratul roman.

Participantii la intalnirea cu Asociatia Pro Democratia – reprezentantii PNL, PD, PSD, UDMR si PC – au ajuns la concluzia ca din toate variantele posibile, proiectul Pro Democratia este cel care satisface cerintele fundamentale ale unei reforme a sistemului electoral – vot in circumscriptii uninominale si pastrarea vointei electoratului, adica o finalitate proportionala, a precizat presedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu.

"Din toate variantele pe care le avem la dispozitie, chiar daca mai sunt elemente tehnice de imbunatatit, vom merge in continuare pe varianta Pro Democratia. Am cazut de acord sa recunoastem voturile date de comisie in cursul lunii iulie, cand s-a votat sa existe numai circumscriptii uninominale si s-a votat ca sistemul sa aiba o finalitate proportionala", a sustinut Mihai Voicu.

Lucrarile Comisiei electorale de la Parlament vor fi reluate pe 28 august, plecand de la cele stabilite la intalnirea de marti seara.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă