Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Acciza redusa pentru motorina folosita in agricultura

Senatorii au reusit ieri sa-i convinga pe reprezentantii Ministerului Finantelor sa aplice o acciza redusa motorinei utilizate in agricultura, cu prilejul dezbaterilor la noul Cod Fiscal. Alesii si finantistii nu au putut insa ajunge la un ...

Share

Rl online 0 comentarii

23.06.2006 - 00:00
Senatorii au reusit ieri sa-i convinga pe reprezentantii Ministerului Finantelor sa aplice o acciza redusa motorinei utilizate in agricultura, cu prilejul dezbaterilor la noul Cod Fiscal. Alesii si finantistii nu au putut insa ajunge la un compromis in legatura cu nivelul si conditiile de aplicare a accizei reduse. Si aceasta deoarece Executivul vrea sa ramana la latitudinea sa, prin hotarare de Guvern, iar senatorii, in special cei ai opozitiei, doresc sa stabileasca ei nivelul. Discutiile au pornit de la amendamentul formulat de pesedistul Viorel Stefan, care a atentionat ca directivele europene stabilesc doar limita inferioara pana la care poate cobori acciza: 21 de euro pentru 1.000 de litri de motorina. Peremistii au sarit insa si au sustinut ca nivelul de reducere nu trebuie lasat la "mana Guvernului". Pentru a pune capat discutiilor, ministrul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, s-a declarat de acord cu introducerea unei accize reduse, mai ales ca subventiile acordate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2007 si ca acestea presupuneau un grad ridicat de birocratie. "Ne ramane sa gasim solutia ca aceasta motorina (cea cu acciza redusa - n.red.) sa fie folosita doar in agricultura", a mai spus Flutur. Punctul acestuia de vedere a fost imbratisat si de secretarul de stat din Ministerul Finantelor, astfel ca ramane de stabilit, in sedinta de plen de luni, doar nivelul si conditiile de aplicare.
Nu la fel de "norocosi" au fost senatorii in ceea ce priveste eliminarea accizei aplicate tuicii si rachiurilor din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale. Desi au apelat la tot felul de argumente, de la detalierea modului de obtinere pana la invocarea unor viitoare "convulsii sociale", parlamentarii nu l-au putut convinge pe reprezentantul Guvernului, care a explicat ca prevederile sunt "complet armonizate" cu acquis-ul comunitar. Ca atare, tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodarie/an, cu o concentratie alcoolica de 40% in volum, se vor acciza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic. Potrivit Codului Fiscal propus de Guvern, acciza pentru alcoolul etilic va fi de 750 euro/hl de alcool pur.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...