Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A plecat fara sa spuna adevarul despre revolutie

Dupa aproape doua saptamani de cand medicii Spitalului Universitar din Bucuresti l-au diagnosticat cu anevrism al aortei abdominale infrarenale si au intervenit chirurgical, politologul Silviu Brucan a incetat din viata joi seara, la varsta de 90 ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.09.2006 - 00:00
Dupa aproape doua saptamani de cand medicii Spitalului Universitar din Bucuresti l-au diagnosticat cu anevrism al aortei abdominale infrarenale si au intervenit chirurgical, politologul Silviu Brucan a incetat din viata joi seara, la varsta de 90 de ani. Silviu Brucan, pe numele sau adevarat Saul Bruckner, s-a nascut la 18 ianuarie 1916, la Bucuresti. Scoala primara a urmat-o la Evangelische Schule, iar liceul la Colegiul National Sf. Sava. A lucrat ca ziarist intre 1935 si 1936 la "Gazeta de seara", iar in anii 1937 si 1938 a fost secretar general de redactie la "Dacia noua". Intre 1944 si 1955 a fost redactor-sef adjunct la "Scanteia". Inca de la varsta de 19 ani Brucan a simpatizat cu miscarea comunista. Intre 1940 si 1944 a activat in organizatia de tineret a PCR, participand apoi la actiuni ilegale. In 1943 a primit sarcina de partid de a se ocupa de presa ilegala. A fost arestat in 1943 pentru prima oara, fiind eliberat dupa doua zile. Dupa 23 august 1944 l-a cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, de care a devenit foarte apropiat. In 1951 a fost distins cu "Ordinul Muncii clasa I". In 1956 a primit functia de ambasador al Romaniei la Washington, iar peste cativa ani, la ONU.ÊIn noiembrie 1988, Brucan a ajuns la Moscova, unde a avut o intrevedere cu Mihail Gorbaciov. Pe 10 martie 1989, postul de radio BBC a transmis "Scrisoarea celor sase", al carei semnatar principal este Silviu Brucan, alaturi de alti fosti inalti demnitari ai PCR: Alexandru Barladeanu, Gheorghe Apostol, Corneliu Manescu, Constantin Parvulescu, Grigore Raceanu. Brucan si-a asumat raspunderea pentru cele declarate. Dupa anchetarea de catre Securitate, a fost repartizat cu domiciliul la periferia Bucurestiului, in Damaroaia. Dupa 1989, Silviu Brucan a devenit un personaj important al vietii politice, ca principal sfatuitor al lui Ion Iliescu si membru al Consiliului Provizoriu al FSN si al Comitetului Executiv al FSN. Dar la nici doua luni a demisionat din toate functiile politice. Niciodata nu a spus intregul adevar despre evenimentele din decembrie '89, dar s-a evidentiat ca analist politic.

Citește totul despre:

Comentarii