16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportA inceput repatrierea

A inceput repatrierea

Presedintele Traian Basescu a convocat ieri pentru a treia oara o sedinta la Palatul Cotroceni cu reprezentantii institutiilor implicate in operatiunea de repatriere a cetatenilor romani si a familiilor acestora, aflati in Liban.
La palat au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, SIE, TAROM.
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a afirmat ca a fost analizat modul de derulare a planului de repatriere a cetatenilor. Ea a aratat ca in prezent 283 de cetateni romani si rezidenti, dintre care 107 copii, 136 femei si 40 de barbati, au trecut frontiera libaneza, aflandu-se in siguranta pe teritoriul sirian. In cursul noptii de ieri, 283 de cetateni au sosit la Bucuresti cu trei aeronave TAROM, care au aterizat pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti. Prima aeronava a sosit la ora 22.30, iar celelalte doua aeronave au aterizat la ora 23.00, respectiv ora 1.00. Saftoiu a declarat ca, pe langa cele 283 de persoane, au trecut granita libaneza, in mod individual, aproximativ 10-20 de cetateni care au fost indrumati spre aeroportul din Aleppo pentru a putea fi imbarcati in cursele TAROM.
Adriana Saftoiu a precizat ca, avand in vedere ca in cursul zilei de ieri aproximativ 200 de cetateni romani au contactat Ambasada Romaniei la Beirut cu solicitarea de a fi repatriati, s-a stabilit un plan de repatriere a acestora care urmeaza sa se deruleze in urmatoarele zile.
Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au reluat “relatiile institutionale”, avand o intalnire ieri, in cadrul careia au analizat situatia cetatenilor romani aflati in Liban si procedurile de repatriere a acestora.
“Este o problema care ne preocupa, ne ingrijoreaza si pe care vrem sa o rezolvam cat mai repede”, a afirmat premierul. Operatiunea de evacuare a cetatenilor romani din Liban va beneficia de supraveghere cu cele mai moderne mijloace tehnice, pentru a preintampina producerea vreunui incident neplacut. Planul de repatriere a romanilor a fost stabilit duminica la Palatul Cotroceni, la sedinta convocata de presedintele Traian Basescu cu ministrul Afacerilor Externe, reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, seful Statului-Major, SRI, SIE, TAROM, Romavia. La Ambasada Romaniei din Ankara si la Consulatul General al tarii noastre din Istanbul au fost constituite echipe de permanenta in vederea asigurarii de asistenta in caz de nevoie pentru cetatenii romani care vor pleca in urmatoarele zile din Liban. Echipe de permanenta functioneaza la ambasadele Romaniei din Liban, Siria si Israel.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă