Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Daniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat de autoplagiat și că s-ar fi întâlnit cu primarul Nichita

Procurorul Daniel Constantin Horodniceanu a fost avizat pozitiv cu majoritate de voturi de Secția pentru procurori a CSM, după audierea de luni.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2015 - 00:01

UPDATE: Daniel Horodniceanu a declarat, la ieșirea de la audiere, că nu s-a întâlnit vreodată cu primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, și că nu înțelege de ce i s-a pus această întrebare la audierea de către CSM.

Citește și: Horodniceanu neagă că s-ar fi întâlnit vreodată cu primarul Gheorghe Nichita

-------

Procurorul Daniel Constantin Horodniceanu a fost audiat, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru șefia DIICOT, în locul Alinei Bica, care se află în arest la domiciliu în dosarul despăgubirilor de la ANRP. El a fost avizat pozitiv cu majoritate de voturi.

El a fost avizat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Oana Hăineală, membră CSM, l-a întrebat pe Horodniceanu despre ”o situație ipotetică” în care un procuror DIICOT de la unul din serviciile locale se afla la masa cu un primar si un politician local discutand despre un dosar penal. Ca ipoteză de lucru, putem înțelege că Horodniceanu s-ar fi întâlnit cu primarul din Iași, Gheorghe Nichita, ca să discute despre dosarul clanului Cordunenilor.

Horodniceanu a răspuns că încearcă să confirme informația: ”Încerc sa aflu daca acestia aveau o relatie inainte de preluarea functiei, daca voi constata ca activitatea procurorului este prejudiciata, voi solicita procurorului general sa ia masurile necesare”.

Întrebat de ce nu ar sesiza direct Inspecţia Judiciară, Horodniceanu a spus că procurorul şef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, şi nu IJ.

Totodată, Oana Hăineală a sesizat un posibil autoplagiat în proiectul lui de management DIICOT. Costantin Horodniceanu a susținut că a inclus in lucrare un pasaj mai vechi dintr-o lucrare din 2009, însă că nu s-a citat.

Horodniceanu a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și audierile au loc în prezența ministrului.  Procurorul a obținut nota 8 la examenul de formator pentru cursul de etică și deontologie profesională, de la Institutul Național al Magistraturii. Această notă i-a atras calificativul "bine", ceea ce  ridică întrebări cu privire la calitatea lui Horodniceanu de a-i învăța pe viitorii procurori despre etică și deontologie. 

Horodniceanu este procurorul-șef DIICOT Iași.

Horodniceanu are nevoie de un aviz consultativ de la CSM pentru ca propunerea sa de către ministrul Justiției să ajungă la președintele României, Klaus Iohannis, care numeste șeful DIICOT. 

Știre în curs de actualizare

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...