Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

89 de securisti si 95 de turnatori, scosi la lumina

Dupa ce la nivel central marea deconspirare a fostei Securitati bate pasul pe loc, in Brasov a inceput publicarea unor liste cu fosti ofiteri de Securitate si cu colaboratori ai acestora. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Brasov, ...

Share

Ana Micu 0 comentarii

20.10.2006 - 00:00
Dupa ce la nivel central marea deconspirare a fostei Securitati bate pasul pe loc, in Brasov a inceput publicarea unor liste cu fosti ofiteri de Securitate si cu colaboratori ai acestora. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Brasov, Octav Bjoza, a facut publica o lista cu cei care s-au ocupat de distrugerea, in anii '50, a Organizatiei "Garda Tineretului Roman", in care a activat si el impreuna cu alti 14 colegi de liceu. Aceasta este o lista partiala, in care sunt incluse numele a 89 de ofiteri de Securitate si a 95 de colaboratori, care au dat note informative despre aceasta organizatie pana in anul 1989.

Octav Bjoza a promis ca va face publice toate numele care au contribuit la distrugerea vietilor celor 15 tineri care s-au impotrivit comunismului la Brasov. Pentru aceasta mai are, insa, nevoie de timp deoarece - sustine el - mai are de studiat mii de pagini din cele 30 de dosare de la CNSAS.
Cei 15 membri ai Garzii Tineretului Roman au fost arestati in aceeasi zi, 25 iunie 1958, fiecare in orasul din tara in care se afla. In urma unui simulacru de proces, condamnarile insumate au ajuns la 232 de ani de munca silnica si 150 de ani de degradare civica. Condamnarea a fost dictata pentru ca "inculpatul s-a organizat impreuna cu alti inculpati si au activat in cadrul organizatiei subversive anticomuniste Garda Tineretului Roman din Brasov, care avea ca scop rasturnarea pe calea violentei a regimului democratic popular".
Octav Bjoza a declarat ca niciunul dintre securistii care i-au distrus viata nu i-au cerut nici macar scuze si sustine ca acestia sunt acum oameni de afaceri sau pensionari respectabili. "Au existat aceste doua verigi diabolice: partidul si Securitatea. Securitatea a fost executantul, iar adevaratul vinovat a fost partidul. Cohortele de lingai sunt acum in Parlament, sau patroni, directori ori pensionari respectabili, cu cel putin 35 de milioane de lei vechi pensie", a mai afirmat presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Brasov.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...