14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSport54% din romani cer remanierea Guvernului sau schimbarea premierului

54% din romani cer remanierea Guvernului sau schimbarea premierului

Mai bine de jumatate din alegatori vad ca solutii radicale pentru a creste eficienta Executivului remanierea ministrilor care nu dau rezultate (38%) sau schimbarea premierului Calin Popescu Tariceanu (16%). In timp ce anticipatele sunt percepute in acest moment ca o solutie pentru o mai buna guvernare de doar 24% din subiecti.

Aceasta idee a reiesit in urma unui sondaj de opinie realizat la cererea Societatii Academice Romane (SAR) de Gallup International in a doua saptamana a lunii septembrie. Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, directorul SAR, sustinatorii remanierii sunt cei care nu sustin Cabinetul Tariceanu si nu au votat Alianta PNL-PD. Mai mult, ea insasi a atentionat ca Guvernul se erodeaza in sondaje, chiar daca Alianta nu, si atunci ar trebui sa se recurga la una din cele doua solutii. “Actualul Guvern nu sta chiar asa de stralucit in sondaje. Guvernul Nastase, cand a inceput sa scada in sondaje, a rezolvat acest lucru prin patru-cinci remanieri”, a spus Mungiu-Pippidi.
In privinta capacitatii Cabinetului Tariceanu de a rezolva problemele sociale si economice ale tarii, exista o egalitate absoluta intre cei care cred acest lucru si cei care il resping, de 44% in fiecare tabara, iar 12% nu au stiut ce sa raspunda. Actualul Guvern este considerat de 42% din intervievati la fel de corupt ca predecesorul, in timp ce doar 23% cred ca este mai putin corupt si 9% – mult mai corupt. De asemenea, 46% au sustinut ca Executivul condus de Tariceanu este la fel de profesionist ca si Cabinetul Nastase, in timp ce 16% il considera mai bun, iar 19% – mai putin profesionist.
Daca peste doua saptamani ar avea loc alegeri, 76% din alegatori s-ar prezenta la vot, iar mobilizarea ar fi egala atat pentru putere, cat si pentru opozitie. Pentru Alianta D.A. ar vota 52%, pentru PSD, 31%, pentru PRM , 9%, iar pentru UDMR, 6%. Conservatorii se situeaza sub pragul electoral, avand doar 0,9%. Tot sub 1% se afla si taranistii.
Sistemul sanitar se indreapta intr-o directie gresita, au apreciat 72% din intervievati, in timp ce doar 23% considera ca directia este buna. Justitia si invatamantul sunt si ele in directia proasta, au spus 50% din intervievati, in timp ce 38%, respectiv 42% cred ca justitia si invatamantul sunt pe drumul cel bun. Jumatate din romani apreciaza ca Politia se afla in directia buna si doar 39% au o parere opusa. Tara, in general, merge intr-o directie buna, au spus 47% din subiecti, iar 43% cred exact contrariul.
Sondajul a aratat si dezinteresul cetatenilor fata de politica. 14% din romani cred ca PSD guverneaza tara, iar 5% – ca PRM. Conservatorii si udemeristii sunt perceputi ca fiind in afara guvernarii de 11%, respectiv 8% din repondenti. Alina Mungiu-Pippidi a atentionat ca, in acest fel, partenerii de guvernare ai Aliantei D.A., PC si UDMR nu vor fi afectati de costurile guvernarii, indiferent care vor fi acestea, si, prin urmare, nu vor fi sanctionati de electorat.
Prezent la dezbateri, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a apreciat ca actualul Guvern are “o problema serioasa” daca este perceput de 42% din alegatori ca fiind corupt. “Pentru ca nu suntem”, a explicat el. Pe de alta parte, Alina Mungiu-Pippidi s-a aratat destul de sceptica pentru viitorul liberalilor, daca acestia iau in calcul o alianta cu pesedistii. “N-ar mai exista PNL intr-un ciclu electoral daca s-ar alia cu PSD”.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă