16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport27% din primari au migrat la alt partid in 2006

27% din primari au migrat la alt partid in 2006

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicitatii, astazi, o analiza care arata ca 27% din totalul primarilor din tara au schimbat, in 2006, partidul cu care au candidat la ultimele alegeri locale, fata de 12% in perioada iunie 2004 – decembrie 2005 si 37% in cursul perioadei 2000 – 2003, principalele beneficiare fiind PNL si PD.

Potrivit IPP, fenomenul migratiei s-a accelerat pana la intrarea in vigoare a legislatiei care pedepseste migratia alesilor locali in timpul mandatului, respectiv Legea nr. 249 / 22 iunie 2006, pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali. Institutul remarca, in primul rand, faptul ca mai ales initiatorii acestui proiect de lege, Partidul National Liberal si in special Partidul Democrat, au profitat de avantajele migratiei politice a alesilor locali aducand in partidele lor, deliberat si in pofida tuturor declaratiilor publice, un numar semnificativ de primari si consilieri, mai ales in ultimele zile inaintea intrarii in vigoare a prevederilor anti-migratie. In primul an dupa alegeri, PD a atras un numar de 99 de primari, in al doilea a acceptat inscrierea unui numar de 331 de primari, reusind astfel sa detina astazi 786 de primari, doar 47,7% dintre acestia fiind alesi in 2004 pe listele democratilor.

“In urma analizei dinamicii politice a primarilor in perioada 2000 – 2006, observam ca nu exista vreun partid care, aflat in postura de a fi beneficiar al migratiei, sa nu profite de acest fenomen. De la momentul ultimelor alegeri locale si pana dupa al doilea an de mandat monitorizat, in medie, in fiecare zi, cate un primar si-a schimbat formatiunea politica cu care candidase”, sustine Adrian Moraru, coordonator al cercetarii. IPP apreciaza ca adevaratele probleme vor aparea de acum inainte, primele luni dupa adoptarea legislatiei anti-migratie nefiind relevante pentru evolutiile urmatoare, intrucat politicienii romani vor gasi solutii, cum este cea a primarilor care oficial nu isi dau demisia, dar in fapt urmeaza politica unei alte formatiuni politice, ca sa se miste nestingheriti pe scena politica, in functie de interese.

La finalul anului 2006, primul an de cand a intrat in vigoare legea anti-migrattie si la jumatatea mandatului actual al alesilor locali, cursa liderilor partidelor pentru atragerea altor primari in partidele lor continua, in pofida declaratiilor publice de condamnare a unor asemenea practici. Presedintii si liderii partidelor politice intretin acest fenomen, din calcule politicianiste marunte, contribuind la perpetuarea unei specii de politician ignorant fata de valorile politice pe care le afirma, comenteaza IPP. In conditiile in care se observa peste tot in tara faptul ca primarii care actioneaza ca si migrati fara a isi da oficial demisia ca sa isi piarda functia, IPP considera ca migratia reala va fi in viitor mascata de un cadru legal care ii va determina pe toti alesii din administratia locala sa se ascunda de ochiul publicului fara, insa, a inceta sa caute sa profite politic.

IPP isi exprima ingrijorarea fata de abuzurile pe care unele partide, in special PNL, le fac asupra unor consilieri locali sau judeteni care, la cel mai mic semn de critica fata de conducerea partidului, sunt exclusi din partid si, conform legislatiei anti-migratie, automat si din functiile detinute in administratia publica locala dovedind inca o data cat de dependenta este administratia romaneasca de partidele politice.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă