12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport133 de consilieri personali la Guvern

133 de consilieri personali la Guvern

Demnitarii irosesc, in multe cazuri, pozitii din cabinet si fonduri publice pentru activitatea de consiliere pe probleme de specialitate, fara a beneficia in mod real de ea, se arata intr-un studiu realizat de Institutul de Politici Publice. In ceea ce priveste numarul de consilieri personali incadrati in cabinetele demnitarilor – prim-ministru, ministri, ministri delegati, prefecti – s-a constatat ca exista cazuri de depasire a numarului maxim prevazut de lege.
Din cei 22 de membri ai Guvernului carora prevederile legislative le permit infiintarea in subordine a unor posturi de consilier personal, zece si-au angajat numarul maxim posibil. In total, la nivelul Executivului, sunt nu mai putin de 133 de consilieri personali. Locul intai intr-un clasament al consilierilor il detine premierul Calin Popescu Tariceanu, fiind urmat de Gheorghe Pogea, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic. La polul opus, sunt patru ministri care nu au nici un consilier: ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In cazul prefectilor care mai au pana la 31 decembrie 2005 statut de demnitar, IPP a constatat ca sunt incalcari ale numarului maxim permis de lege. Este vorba de prefectii Jean Popescu (pana ieri, Dambovita), Constantin Strujan (Harghita), Ovidiu Virgil Draganescu (Timis) si Chirica Lefter (Tulcea).
IPP a studiat si pregatirea consilierilor personali, constatand ca exista cazuri in care studiile sau calificarea respectivilor consilieri nu sunt adecvate domeniului in care acestia activeaza. Concret, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, are consilier personal pe probleme specifice administratiei publice locale un absolvent al Facultatii de electronica si telecomunicatii, in vreme ce un absolvent al Facultatii de utilaj tehnologic a ajuns consilier pe probleme de legislatie romaneasca la Secretariatul General al Guvernului.
O alta concluzie ingrijoratoare relevata de studiu se refera la activitatea acestor consilieri personali. Potrivit documentarii IPP, peste 20% dintre consilierii prefectilor intreprind actiuni de… control, dupa care se grabesc sa raporteze rezultatele.
In ceea ce priveste remunerarea acestora, un consilier al ministrului primeste, in medie, 2.213 lei noi (adica 22,1 milioane lei vechi), iar consilierul unui prefect primeste 1.608 lei noi (16,08 milioane lei vechi). La aceste sume se adauga, dupa caz, sporuri de vechime si de studii, salarii de merit.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă