11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSport"Tradatorii" din CSAT, dati afara din Guvern?

“Tradatorii” din CSAT, dati afara din Guvern?

Liderii PNL apropiati lui Calin Popescu Tariceanu incearca sa-i preseze pe ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu, care au votat impotriva lui Tariceanu in CSAT, sa-si dea demisia din Guvern. In acest fel s-ar evita situatia revocarii acestora, care poate fi respinsa de presedintele Traian Basescu.
Faptul ca ministrii liberali Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu au votat impotriva retragerii trupelor din Irak a pus pe jar conducerea PNL. Surse liberale acrediteaza ideea ca Vladescu ar fi “vulnerabil” din cauza unor afaceri pe care le desfasoara, fiind astfel “convins” sa voteze in CSAT impotriva lui Tariceanu. In aceste conditii, apropiatii premierului au declansat o operatiune de “presiuni politice” pentru a provoca demisia celor doi. Alternativa ar fi retragerea sprijinului politic, joi, in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL. Insa, in acest caz lucrurile se complica, deoarece, potrivit Constitutiei, “in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”. Practic, Basescu poate bloca orice initiativa a PNL de schimbare a unor ministri. De aceea, sprijinitorii lui Tariceanu incearca sa puna accentul pe demisie, si nu pe demitere. Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a afirmat, ieri, ca “cei doi sunt ministri ai PNL. Ei au luat decizia de a nu mai reprezenta PNL in structura Guvernului si in CSAT”.

Remes si Melescanu se incalzesc pe tusa

Orban a insistat pe faptul ca pentru ca nu au respectat decizia Biroului Permanent Central cei doi ar trebui sa aiba decenta sa-si dea demisia. “Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu sunt oameni tineri, care cred ca mai vor sa aiba o cariera politica. In mod normal, dupa votul din CSAT ar fi trebuit sa aiba demisia scrisa”, a spus Orban. In plus, se pune accentul pe ideea ca sanctiunile sa fie cerute de organizatiile judetene, sa nu para comandate de la centru.
Intre timp, liberalii cauta inlocuitori pentru cei doi. Pentru portofoliul Externelor este vehiculat numele lui Teodor Melescanu, care ieri a sustinut ca nu s-a gandit la aceasta varianta. “Nu-mi doresc aceasta functie, dar sunt convins ca, daca se va pune problema, partidul va alege intre mai multi candidati foarte bine pregatiti”, s-a rasfatat, ieri, Melescanu in fata ziaristilor. Pentru portofoliul Finantelor sunt vehiculate numele lui Decebal Traian Remes sau Varujan Vosganian.
Exista si voci din PNL care solicita sanctionarea dura a liberalilor care au trimis o scrisoare critica fata de propunerea de retragere a trupelor, mai multe filiale cerand ieri excluderea lor din partid.

“Stolojenistii” – nominalizati pentru excludere

Printre semnatarii scrisorii s-au numarat adversari consacrati ai lui Tariceanu – Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, alaturi de cei mentionati figurand si numele lui Mircea Cinteza, Ioan Ghise, Adrian Miroiu si Laurentiu Olan. Ludovic Orban a sustinut ieri ca semnatarii “risca sa fie priviti de catre opinia publica nu ca membri PNL, ci drept niste slujitori ai Palatului Cotroceni”.

PNL: Basescu – vinovat pentru sangele ce va fi varsat

Liberalii arunca raspunderea pentru un eventual eveniment nefericit care s-ar putea petrece in Irak in carca presedintelui Traian Basescu. “CSAT a respins propunerea noastra doar pentru ca Traian Basescu s-a opus propunerii. Nu am reusit sa deslusesc care sunt argumentele presedintelui, in afara de niste referiri apocaliptice la relatiile externe”, a afirmat ieri liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban. Concluzia: “Traian Basescu si-a asumat o raspundere uriasa, este o decizie personala. Daca, Doamne fereste, se intampla ceva rau unui roman din Irak, raspunderea este a domniei sale”.
Liberalii vor declansa o campanie de strangere de semnaturi pentru retragerea trupelor. De altfel, liberalii si-au pregatit si argumentele: Romania nu a fost niciodata natiune agresoare si “nu avem voie sa punem in pericol viata oricarui roman”. In plus, cheltuim 200 de milioane pentru trupele din strainatate si Orban a calculat cum ar putea fi folositi acesti bani: 40.000 de case, cresterea pensiilor cu 33 dolari, 160-180 kilometri de autostrada.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă