3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSport"Relatia dintre Regatul Unit si Romania e intr-o stare excelenta"

“Relatia dintre Regatul Unit si Romania e intr-o stare excelenta”

Abia sosit in Romania, noul ambasador britanic, Robin Barnett, s-a confruntat cu mai multe situatii de criza. Si-a exprimat surprinderea fata de anuntul de retragere a trupelor din Irak si a fost pus la colt de premierul Tariceanu, care a cerut ambasadelor SUA si Regatului Unit “sa fie ceva mai rezervate”. Acum, Robin Barnett e foarte precaut cand vorbeste de problemele aparute in relatia bilaterala. Mai mult, noul ambasador britanic se declara impresionat de tinerii liberali pe care i-a intalnit la Gura Humorului, entuziasti care, altfel, in viata de zi cu zi, strang semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak, anuntata la televizor de seful lor.

– V-ati asteptat la un debut de mandat atat de framantat?
– Realitatea este ca intr-o relatie bilaterala substantiala si activa vor fi intotdeauna teme importante de discutat. Dar lucrul cel mai important pentru mine este ca, in ciuda a ceea ce se poate citi cateodata in ziare, relatia dintre Regatul Unit si Romania este intr-o stare excelenta. Avem un parteneriat strategic foarte bun, iar eu am avut discutii foarte bune cu diversi oameni, in cele sase saptamani de cand sunt aici. Si sunt foarte optimist in legatura cu viitorul parteneriatului strategic dintre Regatul Unit si Romania.

– Ce zone ale Romaniei ati vizitat deja?
– Am petrecut trei saptamani la Iasi. O experienta foarte valoroasa, deoarece am fost acolo ca un simplu student care invata limba romana. Am avut ocazia sa vorbesc neoficial cu foarte multi oameni, nu doar pentru a-mi imbunatati romana, dar si pentru a intelege unele dintre problemele de zi cu zi cu care se confrunta oamenii. Am revenit la Iasi saptamana trecuta, pentru ca am primit o invitatie de a ma intalni cu Organizatia Tinerilor Liberali.

– Ati participat la Scoala de vara a tinerilor liberali si le-ati vorbit despre vize si cooperarea din Irak si Afganistan. De ce ati simtit nevoia sa le vorbiti?
– As vrea sa merg si la evenimente similare organizate de alte partide politice importante, deoarece cred ca viitorul Romaniei depinde de o foarte impresionanta tanara generatie. Am vrut sa am ocazia de a discuta cu ei unele dintre temele fundamentale. Iar pentru mine, tema cea mai importanta este ce va face Romania imediat dupa aderare. Acum, toata atentia este concentrata pe perioada de pana la aderare. Va fi o mare petrecere imediat dupa aderare, dar odata cu terminarea petrecerii apar adevaratele provocari. Iar eu cred ca ambasadorii statelor UE isi pot aduce o contributie in conturarea unora din aceste provocari. E de inteles concentrarea pe lunile care urmeaza. Sunt cruciale. Dar as dori sa vorbim mai mult despre viitor. Si, sincer, am fost impresionat deoarece unele dintre cele mai grele intrebari la care am avut de raspuns de cand am venit in Romania nu au venit de la jurnalisti precum dumneavoastra, ci de la acesti entuziasti tineri politicieni de viitor, la Gura Humorului.

– Pai tocmai ei, liberalii, au fost cei care au lansat aceasta dezbatere privind retragerea trupelor din Irak, fara o consultare prealabila cu partenerii strategici ai Romaniei. Iar dumneavoastra v-ati exprimat surprinderea. La fel si ambasada SUA. Este aceasta criza incheiata?
– In opinia mea, asa-zisa “criza” nu a fost o criza. Nu va afecta parteneriatul strategic dintre Marea Britanie si Romania, dar dezbaterea publica a unor subiecte sensibile este normala in tari precum Marea Britanie si Romania, face parte din procesul democratic normal.

– Premierul roman nu a fost foarte fericit de reactiile dumneavoastra, a cerut ambasadelor SUA si Marii Britanii “sa fie ceva mai rezervate” cand isi exprima opiniile…
– Cum am spus, in ce ma priveste… a aparut o problema, a fost abordata, relatiile dintre Regatul Unit si Romania raman excelente.

– Experienta britanica ar putea contribui la dezbaterea din Romania. Sunt decizii nepopulare, nu sunt pe placul opiniei publice. De ce Tony Blair nu a retras trupele daca razboiul din Irak a devenit atat de nepopular?
– Cred ca premierul nostru a explicat foarte clar de ce noi participam in Irak. In orice democratie vor fi intotdeauna dezbateri publice legitime privind marile teme. Am vazut asta in Marea Britanie in ce priveste Irakul, vedem asta in Romania, nu gasesc nimic surprinzator in asta.

– Astfel de decizii sunt luate in ciuda opiniei publice. De ce nu tine cont un premier de sondaje?
– E foarte dificil, ca ambasador, sa comentez asupra problemelor politice interne.

– Dar experienta britanica poate fi aceeasi…
– Adevarul este ca noi toti stim ca sondajele de opinie sunt uneori corecte, alteori nu. Asa ca, in acest context, nu cred ca tema sondajelor de opinie este foarte relevanta in Marea Britanie.

– Romania si-a castigat o oarecare influenta si credibilitate prin implicarea militara in afara. O dezangajare semnificativa, cum ar fi o retragere din Irak, ar reduce din relativa influenta a Romaniei?
– Romania e un partener valoros, care aduce o contributie serioasa in NATO si in cadrul altor coalitii. Aceasta nu are legatura cu o desfasurare de forte specifica. Profesionalismul si eroismul trupelor romanesti sunt foarte respectate. Am vazut personal ca reputatia Romaniei in NATO este foarte buna si ca exista o colaborare stransa intre Marea Britanie si Romania in cadrul NATO.

– In ce priveste pregatirea Romaniei pentru aderare, care sunt principalele probleme asupra carora trebuie sa ne concentram?
– E clar ca guvernul condus de premierul Tariceanu a facut pasi semnificativi in ultimele douazeci de luni in domenii-cheie. E o realizare impresionanta, demonstrata de reducerea radicala a numarului de stegulete rosii in Raportul Comisiei, din mai. Iar daca se va mentine acest ritm, Romania va indeplini toate conditiile pentru a primi statutul de membru UE la 1 ianuarie. Personal, sunt onorat ca voi fi aici cand veti adera la UE. Domeniile-cheie care pot cauza ingrijorare sunt cele evidentiate in raport. Evident, este important pentru agricultura Romaniei ca acele probleme marcate cu stegulete rosii sa fie rezolvate. Deoarece acestea au legatura cu accesarea platilor in cadrul Politicii Agricole Comune. Un alt subiect-cheie este Justitia si Afacerile Interne. Desi acest domeniu nu are stegulet rosu acum, credibilitatea Romaniei ca stat membru va fi amenintata daca nu se vor continua reformele din justitie si din administratia publica.

– E in continuare coruptia tema principala?
– Comisia, evident, a raportat progrese reale in acest domeniu. Dar trebuie sa o spunem: coruptia nu este o problema nationala, este o problema globala. Si e important ca Romania, ca viitor partener in UE, sa continue sa lucreze din greu in lupta contra coruptiei, care, cum spuneam, nu respecta frontierele nationale. Cu totii avem un interes comun in abordarea acestei probleme. Si cred ca e foarte clar, din declaratiile unor oameni precum ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca Romania va continua sa faca eforturi importante in acest domeniu.

– Marea Britanie a sprijinit foarte mult procesul de aderare a Romaniei. In acelasi timp, a fost foarte reticenta in a ridica vizele pentru cetatenii romani. E o tema sensibila, iar presedintele Basescu si-a exprimat recent dorinta de a o vedea rezolvata.
– Vizele trebuie eliminate inainte de aderare, deoarece cetatenii romani vor beneficia de dreptul privind libera circulatie a persoanelor imediat dupa aderare. Marea Britanie nu a luat inca o decizie asupra momentului eliminarii vizelor, dar acest lucru se va intampla inainte de aderare. Intre timp, vom rezolva problema celor care trebuie sa astepte la coada la vize in fata ambasadei. In septembrie vom introduce sistemul online pentru vize, care le va permite aplicantilor sa isi faca singuri programarile.

– Dar nu e un sistem destul de scump, functional doar pentru doua-trei luni?…
– Nu e chiar atat de scump, iar motivul pentru care implementam un sistem online este ca si dupa aderarea Romaniei cetatenii unor terte tari vor trebui sa aplice pentru viza aici, in Romania. Acest sistem va fi functional multa vreme de acum incolo. De exemplu, Polonia este membra UE de ceva timp, iar la Varsovia avem in continuare un numar semnificativ de aplicanti din terte tari. Si daca Bucurestiul se dezvolta si devine un prosper oras european, asa cum ma astept, vom avea din ce in ce mai multi aplicanti din tari terte.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă