21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSport"Profetul" nejelit

“Profetul” nejelit

In Romania, arta necrologului se dovedeste a fi una slab dezvoltata. Cam aceasta ar fi concluzia la care ajunge consumatorul extern de presa romaneasca dupa constatarea absentei unor comentarii de evaluare a rolului si ponderii lui Silviu Brucan – personalitate romaneasca simptomatica pentru perioada ultimelor trei decenii. “Profetiile” sale duminicale au oferit telespectatorilor o multitudine de aprecieri fascinante, iar fragmente ale emisiunilor tv ce-l aveau ca invitat vor servi si pe viitor ca explicatii pentru amarul de vreme pierdut, din 1989 incoace, pe calea si in detrimentul reformarii.
Brucan nu s-a debarasat niciodata complet de statutul sau de semimarginalizat: un intelectual de origine evreiasca, privit cu destula suspiciune in multe cercuri ca urmare a profundelor sale convingeri staliniste afisate pana in 1953. A fost vizibil miscat, mandru si gratificat de recunoasterea publica venita odata cu “profetiile” facute, duminica de duminica, in cadrul maratonului televizat.
Rolul lui Brucan in decursul evenimentelor din 1989 a fost, categoric, unul crucial. Jurnalistii occidentali sositi pentru a acorda Romaniei o atentie cu totul neobisnuita in anul de restriste 1990 il descriau pe Brucan ca pe un grand guignol Ð cu timbrul sau grav, cu acel ras ce putea capata inflexiuni sinistre, parea sa ia in deradere convulsiile vremurilor, traite de milioanele de romani. Initial, declaratiile sale indicau ca a decis sa sprijine strategia lui Iliescu de introducere a unor foarte limitate si limitative schimbari, dar apoi a renuntat subit la politica, iar aprecierea sa, ajunsa de notorietate, despre “stupid people” necesitand calauzirea intelectualilor nu a facut decat sa grabeasca retragerea sa. Brucan s-a dovedit un intelectual constient de propriile limitari – mai mult, a stiut sa identifice momentul oportun dezicerii de putere. A facut-o nu o data – initial in 1965, imediat dupa ce a realizat ca nu era loc de el si nici nu avea ce cauta in balamucul lui Ceausescu.
A ramas suspect atat in ochii colegilor intelectuali, cat si in cei ai complotistilor anti-ceausisti – o serie de atitudini evazive, precum si o autobiografie semiveridica schitasera portretul unui caracter complicat, in mod cert dotat cu un puternic instinct al supravietuirii.
La inceputul anilor '90, s-a bucurat de respectul unui numar insemnat de muncitori care realizasera ca omul care le vorbea si ii avertiza impotriva unei terapii-soc economice nu era chiar novice in materie. Cerandu-si in mod public scuze pentru blamabilele sale fapte staliniste, a devenit in final una din personalitatile cele mai dedicate apropierii Romaniei de Occident.
Poate ca ar fi putut ajunge o persoana de mult mai mare influenta, daca mentorul sau Gheorghiu-Dej traia un deceniu in plus, permitand initierea unei forme de comunism mai pragmatic. Fitecum – acolo unde se afla, Silviu Brucan se poate consola constatand ca macar mass-media occidentale nu au trecut cu vederea disparitia sa. Intr-o Romanie depopulata, dedicata preponderent preluarii rapide a standardelor academice mediocre caracteristice unei mari parti a UE, viitori eruditi de talia sa vor fi rara avis pe plaiurile mioritice.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă