16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport"Piticul atomic", urmasul "marinarului"

“Piticul atomic”, urmasul “marinarului”

A candidat de unul singur si a castigat. Emil Boc a devenit presedinte al PD fara prea mari eforturi si absolut fara nici o emotie. Pedistii delegati sambata la Conventia Nationala Extraordinara nu au avut nici o alta optiune si au votat, cu 3.555 de voturi “pentru”, inscaunarea lui Boc pe fotoliul lasat liber la partid prin plecarea lui Basescu la Cotroceni.

In mod automat, pentru ca a fost primul sustinator al motiunii “Romania Prospera. Romania Democrata” prezentata de Boc, vicepresedintele Adriean Videanu a devenit presedinte executiv al PD, adica omul care va conduce partidul de la Bucuresti. Asa cum se cuvine intr-un sistem democratic, s-au inregistrat totusi si 144 de voturi “impotriva”, iar 16 optiuni au fost anulate. In cateva secunde PD s-a “lepadat” si de social-democratie, si de Internationala Socialista si de Partidul Socialistilor Europeni. Practic, de munca de 13 ani. Democratii evolueaza de acum inainte sub stindardul doctrinei populare, iar adresa lor e fix in centrul spectrului politic. Isi vor pastra totusi sigla cu trandafirul si imnul. O data cu renuntarea la trecutul social-democrat, PD a si demarat formalitatile pentru a se inscrie in familia politica a popularilor europeni. Alegerile interne din PD nu s-au incheiat. Pe data de 9 iulie urmeaza a fi alesi vicepresedintii, care vor fi in numar de 10, si cei 14 secretari executivi.

PD Ð cel mai tare partid

Majoritatea pedistilor care s-a urcat la tribuna Conventiei Nationale pentru a le vorbi colegilor delegati sositi din toata tara a tinut sa sublinieze, mai mult sau mai putin evident, faptul ca PD este superior in sondaje PNL-ului. Chiar Emil Boc le-a cerut democratilor sa faca tot posibilul pentru ca “PD sa ramana cea mai puternica forta politica din Romania”. Totusi a fost recunoscut faptul ca acest lucru nu se datoreaza in primul rand PD, ci “performantelor lui Traian Basescu” ca presedinte al Romaniei.

Basescu Ð liderul spiritual

Oprit de Constitutie sa fie prezent la lucrarile Conventiei Nationale a PD, presedintele Traian Basescu le-a transmis fostilor sai colegi un mesaj de salut. Seful statului i-a felicitat pe democrati pentru performantele politice, dar a tinut sa le aminteasca ca au “obligatia si onoarea de a servi poporul roman”. Initiator al demersurilor pentru depolitizarea Radioului si Televiziunii publice, Basescu a cerut, voalat, sustinerea PD pentru acest proiect. Cum PNL nu renunta la ideea de a-si impune oamenii in conducerile celor doua institutii publice, dar PD a imbratisat deja punctul de vedere al Presedintiei, Basescu le-a cerut democratilor sa reziste pe pozitii. “Atata timp cat ambele partide vor respecta protocolul Aliantei si angajamentele electorale (inclusiv cele legate de independenta posturilor publice de Radio si Televiziune), sunt convins ca Alianta isi va proba capacitatea de a aduce romanilor schimbarea in bine asteptata de 15 ani”, a transmis Traian Basescu fostului sau partid.

Osanale lui Boc

Multi lideri PD au avut grija, inainte de inceperea procesului de votare, sa aduca osanale viitorului lor presedinte. Boc a fost, pe rand, “cel mai bun produs al tinerei generatii de politicieni”, a fost “esenta tare pastrata in sticla mica”. Daca deputatul Ioan Oltean a tinut sa se evidentieze prin propunerea ca “bocul” sa fie unitate de masura pentru performanta in politica, vicepresedintele Liviu Negoita a fost mai sincer. A recunoscut ca ii place sa-i spuna lui Emil Boc “piticul atomic”.
Cezar Preda si Radu Bercenu, care au fost pentru cateva zile competitorii lui Boc, au parut ca s-au impacat cu ideea schimbarii liniei doctrinare a PD. Ce-i drept, mai greu. Nu acelasi lucru s-a putut observa din discursul actualului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, care din graba si-a exprimat speranta ca “PD se va urca in trenul populismului… aaa, a popularilor europeni”.

Incepe batalia pentru functiile de conducere

Pentru ca echipa completa de conducere a PD urmeaza de fapt a fi aleasa peste doua saptamani, vicepresedintele Vasile Blaga a fost mai degraba preocupat sa le atraga atentia colegilor asupra datoriei de a-i sustine pe cei care s-au dovedit loiali. “Aveti obligatia de a nu asculta partipriurile din partid. Trebuie alesi cei care muncesc, nu cei care vin in fiecare miercuri, la ora 12.00, la BPN, stau doua ore si asteapta sa intre Emil Boc in conferinta de presa, plecand si considerand ca si-au facut datoria fata de partid”, le-a cerut Blaga colegilor.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă