12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport"Nu aveti de ce sa va temeti!"

“Nu aveti de ce sa va temeti!”

“Nu cred ca aveti de ce sa va temeti de aceste masuri. In fond, DNA nu este decat fostul PNA cazat la Parchetul General.” Acesta este mesajul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu l-a transmis senatorilor pentru a-i convinge sa voteze ordonanta DNA, imediat dupa ce aceasta va fi retrimisa Parlamentului pentru o noua examinare de catre presedintele Basescu.
La intalnirea cu senatorii coalitiei Tariceanu le-a explicat acestora importanta adoptarii actului normativ incercand totodata sa-i linisteasca: nu sunt in pericol chiar daca DNA are competente de a ancheta demnitari. Mai mult decat atat, la sfarsitul sedintei premierul a dat un cec in alb tuturor senatorilor coalitiei pe care spune ca-i cunoaste foarte bine si nu ar fi atinsi de flagelul coruptiei. “Nu cred ca coruptia este elementul de care sa se teama propriii senatori ai coalitiei. Nu au motive nici unii… Ii cunosc pe toti in asa fel incat sa poata sa se invoce un motiv oarecare… nici nu a fost invocat un astfel de motiv”, a spus primul ministru. Aprecierile de incredere ale acestuia vin in conditiile in care vicepremierul George Copos, senator PC, este urmarit penal, iar afacerile udemeristului Verestoy Attila starnesc oarecare dubii in privinta legalitatii. In aceste conditii, Tariceanu a primit asigurari din partea tuturor grupurilor parlamentare ca imediat ce ordonanta va ajunge din nou in Senat va fi adoptata.

Ordonanta are prevederi neconstitutionale?

A aparut o noua problema, nesesizata pana acum. Tariceanu le-a explicat ca Ordonanta de Urgenta nr. 134/2005 ar putea fi neconstitutionala, lucru pe care premierul il recunoaste, in acelasi timp nelinistindu-l, caci pesedistii l-ar putea ataca la Curtea Constitutionala. “In ceea ce priveste subiectul care mi-a fost invocat, daca acest DNA are abilitatea sa ancheteze si parlamentari, se pare ca textul vine in contradictie cu unele prevederi constitutionale… Exista semnale in aceasta privinta…, exista o neconcordanta cu textele constitutionale care prevad ca parlamentarii sunt anchetati de Parchetul General.” Intrebat de ziaristi care sunt aceste “neconcordante”, premierul s-a eschivat pe motiv ca “nu sunt jurist”, aruncand totul in carca ministrului Justitiei: “Am sa va rog sa o intrebati pe dna Monica Macovei. Eu am sa-i cer in proxima sedinta de guvern sa ne prezinte o analiza in aceasta chestiune”. Ciudat este ca seful Executivului si-a dat seama ca ordonanta ar fi neconstitutionala abia dupa ce aceasta a fost respinsa in Senat. Tariceanu i-a cerut public ministrului Macovei sa rezolve problemele de neconstitutionalitate inainte ca legea sa fie adoptata de Parlament si promulgata de seful statului: “Este rolul ministrului Justitiei sa aduca corecturile necesare astfel incat o data legea votata in Parlament si promulgata de presedinte sa nu fie contestata la Curtea Constitutionala (CC)”. De altfel, pesedistul Antonie Iorgovan a si anuntat ca va ataca ordonanta la CC imediat ce aceasta va fi adoptata.

Macovei, pusa la zid

In timpul discutiei senatorii s-au plans ca nu au stiut de importanta ordonantei si pentru ca ministrul Justitiei nu a venit sa-i informeze. Un bun prilej pentru punerea la zid a lui Macovei: “Exista o nemultumire care vad ca revine frecvent, si anume ca multi ministri in loc sa vina sa-si sustina proiectele de lege, prefera sa trimita, nici macar secretarii de stat, ci alti functionari din minister. In cazul DNA ar fi fost foarte bine ca ministrul Justitiei sa vina sa discute cu Comisia juridica si membrii Parlamentului, sa sustina cu argumente ca, slava Domnului, aceste argumente ar fi fost. Situatia asta a fost o buna lectie pe care trebuie sa o ia in seama (n.r. – Monica Macovei), iar la urmatorul vot sa vina sa-si sustina proiectul.
In alta ordine de idei, primul ministru a declarat ca respingerea ordonantei a fost doar o “problema de lipsa la vot” care nu se va mai repeta, liderii grupurilor parlamentare din Senat dand asigurari ca-si vor mobiliza oamenii la vot. Prezent la intalnire, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a catalogat esecul senatorilor drept “o eroare care nu se va mai intampla”. Astfel s-a reanalizat posibilitatea stabilirii unei zile in care sa se voteze legile organice si s-au luat masuri pentru asigurarea majoritatii. Tariceanu este dispus sa mute sedinta guvernului de joi in alta zi astfel incat si ministrii sa poata veni la sedintele camerei superioare. Una dintre masuri ar fi stabilirea unei anumite zile si anumite ore care sa nu se suprapuna cu sedintele de guvern. “Ne-am declarat totala disponibilitate de a muta sedinta de guvern intr-o oricare alta zi, astfel incat daca senatorii doresc, joi la orele 10-11 sa dea voturile finale fara nici un fel de obstacol si cu prezenta celor sase senatori care sunt ministri”, spune premierul.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă