10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSport"E un raport foarte partinitor si antiamerican"

“E un raport foarte partinitor si antiamerican”

Europarlamentarul italian Jas Gawronski comenteaza pentru “Romania libera” raportul interimar al Parlamentului European cu privire la presupusele inchisori CIA.

– Cum considerati acest raport interimar care va fi votat azi in plenul Parlamentului European?
– In forma actuala este un raport foarte partinitor si foarte antiamerican. Trage niste concluzii fara dovezi. Nu este nimic nou fata de ce stiam pana acum. Sunt doar articole din presa, declaratii pe care le stiam deja, mai ales din presa americana. In intalnirile pe care le avem subliniez intotdeauna faptul ca, daca discutam problema CIA, este datorita opiniei publice americane si a Congresului american. Noi cei din Partidul Popular European (PPE) dorim sa introducem unele amendamente-cheie, care, daca nu vor fi acceptate, cum e foarte probabil, fie ne vom abtine de la vot, fie vom vota impotriva acestui raport.

– Si daca votati impotriva, raportul va fi respins?
– Nu, pentru ca nu am avea majoritatea. Raportul va trece, oricum.

– De ce toata aceasta campanie?
– Pentru ca in Parlamentul European, si mai ales in Comisia noastra (Comisia Temporara pentru investigarea presupuselor transporturi si detentii ilegale de catre CIA in statele europene, n.r.) sunt foarte multe persoane care sunt din principiu antiamericane si nu isi dau seama ca americanii sunt singurii care fac ceva impotriva terorismului. Fireste ca, atunci cand faci multe lucruri, faci si greseli, si suntem dispusi sa aratam aceste greseli, dar trebuie sa fim corecti in aceasta critica.

– Romania si Polonia sunt din nou aratate cu degetul in raport?
– Noi avem un amendament-cheie, care, daca nu va fi introdus, vom vota impotriva sau ne vom abtine, si anume ca nu sunt dovezi ca au existat inchisori secrete in Romania si in Polonia. Dar pozitia lor este ca exista atat de multe “indicii”, si unele atat de puternice, incat acestea sugereaza ca ar fi existat inchisori secrete. Stiu cum se va incheia povestea asta: vom merge in Polonia si in Romania, desi mie mi se pare ridicol sa mergem. Dar cum ei folosesc cuvantul “neplauzibil” – este neplauzibil sa nu fi existat inchisori secrete, vom merge, nu vom gasi nimic si majoritatea va spune ca “nu am gasit nimic pentru ca inchisorile au fost dezafectate”.

– Ce consecinte va avea acest raport pentru Romania?
Nici una. Pentru ca nici o persoana serioasa nu va crede ce scrie in el. Oricum este un raport interimar, cel final va fi la sfarsitul anului.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă