12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport"Da" pentru jeep-uri, "nu" pentru copii

“Da” pentru jeep-uri, “nu” pentru copii

Pentru inca 36 de masini noi, inclusiv opt autovehicule de teren, mobilier si covoare, senatorii au reusit ieri sa se mobilizeze la sedinta, dar pentru a aproba ordonanta care reglementa acordarea alocatiei de stat pentru copii ba. Din fotoliile de piele in care pierd de obicei vremea, din costumele de firma si masinile la scara, le este greu, probabil, sa se gandeasca la acele familii pentru care alocatia de stat este in multe cazuri singura sursa de venit.
Sedinta de plen de ieri a inceput in verva, cu votarea propriul buget pentru anul 2007: nu mai putin de 111,6 milioane RON, adica 1.116 miliarde lei vechi! Si, cum tupeul alesilor nu cunoaste deseori limite, au mai irosit minute pretioase si pentru a-si plange de mila cum ca nu beneficiaza de sporuri si prime, ci doar de o “amarata” de indemnizatie, iar Guvernul este mincinos si ii pune intr-o lumina proasta. Cand a venit insa vorba sa treaca la munca, sa voteze legi importante, zelul s-a spulberat rapid, astfel ca doua proiecte de legi organice, de aprobare a unor ordonante de urgenta, au picat pe motiv de neintrunire a numarului necesar de voturi.

Nici sporuri n-au, nici benzina nu le-ajunge…

Chiar daca suma ceruta de ei este cu peste 270 de miliarde mai mare decat a anuntat Ministerul Finantelor ca poate oferi, senatorilor tot li se pare putin. Pe langa masinile, aparatura si covoarele care sa le inlocuiasca pe cele “roase” de deputati, ei reclama ca Executivul ii “umileste”, impunandu-le limite de cheltuieli, ca minte si ii pune intr-o lumina proasta. “Imi exprim protestul fata de o declaratie aparuta ieri. Liderul unuia din sindicatele cele mai puternice din invatamantul preuniversitar a facut afirmatia ca a aflat, in urma negocierilor cu reprezentantii Guvernului, ca parlamentarii beneficiaza de tichete de masa si prime de vacanta. Este un gest incalificabil din partea unor reprezentanti ai guvernului, care i-au comunicat asemenea minciuni si este inadmisibil ca sa acceptam astfel de formule care ne pun intr-o lumina proasta in fata opiniei publice. (…) Sa fie atenti ca totusi bugetul il aproba Parlamentul”, a amenintat de la microfon pesedistul Serban Nicolae. Imediat, isonul i-a fost tinut de presedintele Nicolae Vacaroiu. “Fac un apel la colegii senatori. Plecati in circumscriptiile electorale. Va rog ca in conferintele pe care le tineti sa abordati si acest subiect – sa se inteleaga o data pentru totdeauna ca senatorii nu beneficiaza decat de indemnizatie si atat. Nici un fel de sporuri, nici un fel de adaosuri, nici un fel de tichete”, a spus Vacaroiu, cainandu-i pe “saracii” parlamentari. Si cum sa nu fie senatorii sarmani cand, pentru binele tarii, ajung sa puna din propriul buzunar benzina?! “Alergam in circumscriptiile electorale, cota de vreo 350 de litri ne obliga de multe ori sa facem noi plinul la masina”, s-a mai lamentat Vacaroiu.

Alocatia pentru copii mai poate astepta

Pe ordinea de zi de ieri, ii asteptau pe senatori doua proiecte pe care le-au tot amanat. Tot pe motiv de chiul, cum altfel? Nemaiavand incotro, ieri au trebui sa le voteze. De fapt sa le pice, deoarece numarul celor si-au exprimat optiunea a fost cu mult mai mic decat minimul necesar. Si mai grav este ca unul dintre proiecte viza aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului care extindea categoria celor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copiilor, incluzand persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate, persoanele care au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri profesionale si persoanele care au statut de avocat, judecator sau procuror.

Absentele vor influenta listele pentru alegeri

Parlamentarii liberali, inclusiv ministrii, care vor continua sa chiuleasca de la sedintele Senatului si Camerei Deputatilor risca sa nu mai fie trecuti pe liste la urmatoarele alegeri nationale, respectiv la scrutinul pentru Parlamentul European, a avertizat premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele PNL a anuntat aceasta decizie la sfarsitul unei intrevederi avute, ieri, cu membrii liberali ai grupului Aliantei D.A. din Senat.
Referindu-se la ministrii-senatori care lipsesc, dar si la euroobservatori, prim-ministrul a precizat ca s-a hotarat ca “prezenta sa fie un criteriu fie pentru participarea pe listele pentru Parlamentul European, fie pentru listele nationale”. Intrebat daca crede ca o astfel de masura va resuscita cheful de munca al alesilor, seful Executivului si-a manifestat increderea ca “mesajul este bine inteles”. “Cred ca dupa trecerea a 20 de luni, se fac aproape doi ani de la alegeri, incepe sa se simta din spate presiunea. Peste doi ani vom avea alegeri si vor trebui sa-si reinnoiasca mandatul si sunt convins ca cei mai multi nu au venit in Parlament pentru un singur mandat. In calitate de parlamentari vor dori sa-si reinnoiasca mandatul, vor trebui sa mearga in fata cetatenilor sa le ceara votul de incredere si lucrurile acestea cred ca vor conta”, a declarat Tariceanu.

Un parlamentar ia lunar peste 150 milioane

– Indemnizatia de senator “simplu”: 54 milioane de lei
– Diurna de deplasare
(2% pe zi din indemnizatie x 20 de zile): 21,6 milioane lei
– Suma forfetara: 75 milioane
Total: 150,6 milioane lei
La suma aceasta se mai adauga cazarea gratuita (pentru alesii care nu sunt din Bucuresti), telefon, masina la scara, iar dupa parasirea Parlamentului, o indemnizatie tranzitorie si pensii de lux.
Potrivit unei ordonante de la inceputul anului, adoptata de parlamentari cu modificari in favoarea lor, de la 1 septembrie 2006 un senator care nu are functii suplimentare in comisii sau in Biroul Permanent va primi 54 milioane de lei pe luna. Secretarii comisiilor parlamentare iau lunar 55 milioane de lei vechi, iar vicepresedintii cu un milion mai mult. Sumele cresc proportional cu functia, astfel ca presedintelui Senatului ii revine suma de 67,2 milioane lei vechi pe luna. De partea cealalta, alocatia pentru copiii de pana la 2 ani urmeaza sa creasca, de la 1 ianuarie 2007, la 2 milioane lei vechi pe luna, in vreme ce pentru cei cu varste intre 2 si 18 ani, suma se mentine pana in echivalentul a 10 euro.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă