8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportConservatorii premierului

Conservatorii premierului

Primul ministru incearca sa-si intareasca pozitia pusa in pericol prin plecarea conservatorilor de la guvernare chiar printr-un aranjament cu acestia. Calin Popescu Tariceanu pare tentat sa intre in proiectele imaginate de Dan Voiculescu, gandindu-se mai mult la stabilitatea fotoliului pe care il ocupa decat la viitorul partidului sau, care scade vazand cu ochii de la un sondaj la altul. Presedintele conservatorilor a readus recent in discutie necesitatea formarii unei aliante social-liberale din care sa faca parte PNL, PC si PSD. Social-democratii au anuntat insa ca deocamdata nu sunt interesati de niciun fel de aliante, in vreme ce PNL sustine oficial ca ar fi respins initiativa PC, dar discuta pe dedesubt tot felul de variante.
Dan Voiculescu a mai cochetat cu liberalii si inaintea alegerilor din 2004, cand a pus la bataie pentru campania electorala trustul sau de presa, cumparand in schimb locuri pe listele parlamentare. In cele din urma, Voiculescu a preferat oferta PSD pentru ca era mai generoasa. Mai devreme sau mai tarziu, conservatorii ar putea sa faca targul cu liberalii, mai ales ca intre timp cele doua formatiuni si-au descoperit o serie de interese legate de clientele si aranjamente comune, iar trustul mediatic fondat de seful PC a devenit mult mai puternic. Calin Popescu Tariceanu are nevoie de voturile conservatorilor in Parlament si de imagine buna in mass-media, iar in contrapartida accepta hachitele PC-ului, oricare ar fi ele, inclusiv cea de promovare a legii privind reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimentele de baza, pe care toti finantistii cu scaun la cap au respins-o ca nefezabila, dar pe care PNL a promis sa o sustina in schimbul voturilor pentru buget, impreuna cu legea pentru neimpozitarea profitului investit, in asa fel incat in cele din urma programul electoral al PC va fi pus in practica inaintea programului Aliantei PNL-PD. Metoda santajului permanent pe care vrea sa o foloseasca Voiculescu impotriva lui Tariceanu ar putea da roade, mai ales daca, asa cum ar vrea conservatorii, PD ar trece in opozitie.
Combinatiile cu Partidul Conservator arata nu doar pragmatismul excesiv al primului ministru, ci si strategiile pe care le proiecteaza PNL, mai degraba de tip clientelar decat politice. De altfel, toate manevrele din ultima perioada, prin care liberalii au demonstrat ca vor sa controleze nemijlocit piata energetica, scot la iveala indirect legaturile acestora cu marii investitori in domeniu care au legaturi nemijlocite la varful Executivului.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă