15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport"Ce faci cu dosarul meu?"

“Ce faci cu dosarul meu?”

O alta gafa bulverseaza guvernarea. In luna iunie, la cateva zile dupa arestarea si eliberarea lui Dinu Patriciu, premierul Tariceanu a chemat-o pe Monica Macovei urgent in cabinetul sau. Ministrul Justitiei a avut surpriza sa-l intalneasca, alaturi de premier, pe Dinu Patriciu. Premierul declara ca nici vorba sa faca presiuni vizavi de cercetarea omului de afaceri de catre Parchetul General. Acelasi lucru il declara si Dinu Patriciu. Monica Macovei relateaza intalnirea pe un ton neutru. Surse de la Palatul Victoria au relatat ca Patriciu ar fi intrebat-o direct pe Macovei: “Ce faci cu dosarul meu?”. Intrebarea esentiala pe care si-o pune presa in aceste zile este “de ce nici unul dintre cei trei protagonisti nu a relatat despre aceasta intalnire pana acum cand presa a dezvaluit evenimentul si de ce a tacut Monica Macovei?”.

Lui Patriciu… presiunea asupra unui ministrui se pare normala

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat ieri ca intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a avut loc la inceputul lunii iunie 2005, si nu in primavara, asa cum afirmase anterior. Intalnirea a avut loc la solicitarea omului de afaceri, care l-a informat pe premier ca va face plangere impotriva statului roman la Curtea Internationala de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de la Washington, considerand ca drepturile sale si ale companiei Rompetrol au fost incalcate de autoritati. "Am crezut ca este normal si politicos sa anunt faptul ca voi face, fata de statul roman, o notificare la ICSID”, zice Dinu Patriciu referitor la motivul pentru care ar fi cerut intalnirea cu Tariceanu. Despre participarea Monicai Macovei la discutie, omul de afaceri spune ca… nu stie cine a invitat-o, dar crede ca nu este nimic neobisnuit. “Cred ca era absolut normal ca premierul sa-l invite pe ministrul Justitiei atata vreme cat era vorba de o problema legata de justitie, de un proces international intentat statului roman”, a justificat Patriciu faptul ca prietenul sau i-a pus la dispozitie biroul pentru a o putea trage de urechi pe Macovei.

Macovei este retinuta in declaratii

La randul sau, Monica Macovei a precizat ca intr-adevar, la inceputul lunii iunie 2005, s-a intalnit cu premierul Tariceanu si cu Dinu Patriciu. Ministrul Justitiei i-ar fi spus omului de afaceri ca, potrivit legii, are posibilitatea sa-si formuleze pozitia in timpul cercetarilor si sa se planga de o eventuala incalcare a drepturilor sale. Ulterior, Macovei a recomandat Guvernului sa nu accepte o solutionare pe cale amiabila a plangerii Grupului Rompetrol referitoare la o posibila incalcare a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei. Potrivit lui Dinu Patriciu, procesul intentat statului roman la ICSID isi urmeaza cursul, avand termen abia in lunile viitoare deoarece procedurile sunt extrem de greoaie.

Tariceanu da vina pe secretare!

In urma discutiilor iscate in ultimele ore despre numarul intalnirilor pe care premierul Calin Popescu Tariceanu le-ar fi avut cu presedintele companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, a scopului acestor intalniri, precum si a prezentei ministrului Justitiei, Monica Macovei, la o astfel de intalnire, staff-ul premierului a fost pus sa faca verificari de ultima ora, iar rezultatele au fost facute publice abia ieri.
Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al premierului, a dezmintit informatiile aparute in presa conform carora premierul ar fi avut mai mult de o intalnire cu presedintele companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, prima si singura intalnire fiind localizata – fara drept de tagada, dupa cum spune aceasta – in luna iunie trecut si a avut loc in prezenta ministrului Justitiei: “Atat primul ministru, cat si ministrul Justitiei spun adevarul in ceea ce priveste aceasta intalnire”, a spus purtatorul de cuvant. A fost insa confirmat un viciu de procedura: “Dintr-o eroare a staff-ului cabinetului primului ministru, ministrul Justitiei nu a fost informat ca va lua parte la o discutie cu presedintele Rompetrol”, a declarat ieri Oana Marinescu.
Aceasta a precizat si termenii intalnirii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu: “A fost o discutie de informare, care s-a desfasurat intre primul ministru al Romaniei si presedintele companiei (Rompetrol – n.red.), care are cea mai mare contributie la bugetul de stat al Romaniei. Deci nu a fost o intalnire intre cetatenii Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu, asa cum se speculeaza, in mod rau-voitor”.
Oana Marinescu a subliniat ca intalnirea n-ar fi avut nici un fel de consecinte practice, investigatia Parchetului urmandu-si cursul, iar in cadrul acesteia presedintele companiei Rompetrol informa despre intentia de a da in judecata statul roman la ICSID. In plus, Dinu Patriciu solicita o intelegere amiabila cu statul roman.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a confirmat ca la intrevederea premierului cu presedintele Rompetrol, din iunie trecut, de la Guvern, a fost prezent si ministrul Justitiei, invitat chiar de premier, acesta din urma considerand “ca este bine” ca ministrul Justitiei sa afle direct de la presedintele companiei Rompetrol despre intentia de a da in judecata statul roman.
Desi premierul a dat dispozitii precise staff-ului, de la Cabinet informatia a plecat incompleta catre ministrul Justitiei, care a primit doar mesajul ca este invitat la Cabinet, fara sa i se transmita si pentru ce anume, sustine Oana Marinescu: “Primul ministru stia exact ceea ce a solicitat si ceea ce a decis, dar ministrul Justitiei a primit o alta informatie”!

Stoica solicita autosuspendarea lui Patriciu

Fostul lider liberal Valeriu Stoica a iesit din nou la rampa. El a spus, in cadrul unei emisiuni televizate, ca Dinu Patriciu ar trebui sa se autosuspende din PNL, invocand faptul ca situatia in care este implicat afecteaza imaginea partidului. Dinu Patriciu este in prezent presedinte al organizatiei Prahova si, implicit, membru al Delegatiei Permanente a PNL. “Imi pare rau ca s-a ajuns aici. Cand am avut ocazia, l-am sfatuit pe Dinu Patriciu sa opteze. Este neuzual sa fii in acelasi timp implicat in marile afaceri din tara si in acelasi timp sa fii lider politic”, a comentat Valeriu Stoica. La nivelul conducerii liberale nu s-a luat nici o decizie in ceea ce il priveste pe Dinu Patriciu. Potrivit secretarului general al PNL, Dan Motreanu, conducerea partidului mai asteapta pana sa ia o hotarare: “Posibilitatea autosuspendarii este una care depinde direct de Dinu Patriciu. In ceea ce priveste conducerea partidului, noi asteptam incheierea cercetarilor si trimiterea dosarului in instanta pentru a lua o decizie”.

Basescu n-a cedat presiunilor

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat ieri ca reprezentantii companiilor petroliere s-au axat in cadrul discutiilor cu presedintele Traian Basescu, desfasurate la finele anului trecut, strict pe problema pretului carburantilor. Saftoiu a aratat ca seful statului s-a intalnit in doua randuri, pe 27 septembrie si pe 4 octombrie, cu toti reprezentantii companiilor petroliere, iar intrevederile au fost atat comune, cat si individuale, la solicitarea petrolistilor. Pe 3 octombrie, presedintele Basescu s-a intalnit cu reprezentantii OMV, iar pe 5 octombrie cu cei ai Rompetrol si, separat, cu RAFO.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut vehement o audienta la seful statului. Administratia Prezidentiala a anuntat pe 11 noiembrie ca solicitarea omului de afaceri nu intra in atributiile presedintelui, comunicandu-i-se ca va primi un raspuns de la Departamentul de Probleme Cetatenesti.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă