8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSport"Am bagat cartela invers!"

“Am bagat cartela invers!”

Dupa ce s-au aflat la un pas de a ingropa anchetarea marilor corupti de catre DNA, senatorii Coalitiei isi cauta tot felul de scuze care mai de care mai penibila pentru faptul ca nu se aflau in sala de plen in momentul votului. Ba ca s-au imbolnavit subit, ba ca erau in Senat, dar aveau alte treburi, ba ca au votat, dar nu a mers aparatul, ba ca nu au stiut cat de importanta este legea si au mai iesit pe holuri la tigari…
Din declaratiile multora dintre ei rezulta ca nu au inteles prea bine nici care este importanta luptei anticoruptie si nici mecanismele prin care institutiile autorizate ale statului trebuie sa duca aceasta lupta. In consecinta, alesii damboviteni nu realizeaza nici in ceasul al doisprezecelea greseala pe care au comis-o si cauta tot felul de justificari aberante. Interesant este ca, potrivit unei decizii a Biroului Permanent, la solicitarea membrilor Coalitiei, ziua de joi era destinata votarii legilor organice, pentru a-si putea exprima optiunea atat euroobservatorii, cat si ministrii. In mod normal, toti senatorii Coalitiei ar fi trebuit sa fie prezenti la datorie. Ei au ales insa sa chiuleasca in masa.
Potrivit listelor de vot, din totalul de 93 de parlamentari prezenti la sedinta, 47 au votat in favoarea ordonantei, 33 impotriva, noua s-au abtinut, iar patru nu au votat. In realitate insa, numarul celor care nu au votat este mult mai mare. Numai la PNL au fost inregistrati sase senatori care, dupa ce si-au introdus cartelele in aparatele de vot, au parasit sala vazandu-si de treburile personale. Din cei 30 de senatori PNL au absentat noua, toti nemotivat. Unii dintre ei spun ca au fost in sala, dar, dintr-un motiv sau altul, nu li s-ar fi inregistrat votul.

Cascadorii rasului

Liberalul Cezar Stratila afirma ca a avut niscaiva treaba pe la comisie taman in timpul sedintei. “Eu am iesit din sala in timpul votului pentru ca am avut de pus in ordine niste acte la comisie, dupa care m-am intors, dar era prea tarziu, deja se votase”, ne-a spus Stratila. El nu pare sa aiba vreo mustrare de constiinta, ba chiar i se pare ca nu ar fi nici o problema daca demnitarii corupti nu ar mai fi anchetati de procurorii DNA, ci de procurorii Parchetului General. Mai mult, liberalul se vaita ca nu a stiut cat de importanta este ordonanta si a acuzat-o pe Monica Macovei ca nu a venit sa le spuna. “Cred ca nici doamna ministru Macovei nu a tinut sa fie cvorum in sala, pentru ca altfel ar fi trebuit sa vina sa ne anunte ca este o lege importanta… Pana la urma, nu cred ca este asa o mare problema, deoarece ordonanta este inca in vigoare si nu cred ca presedintele Basescu o sa promulge respingerea ei”, a mai spus Cezar Stratila. In asentimentul acestuia se gaseste si colegul de partid Ion Basgan. Acesta nici ieri nu era prea dumerit ce s-a intamplat la sedinta de joi. “Domnule, ieri (n.r. – joi) a fost o babilonie de zile mari, s-au schimbat legile de pe ordinea de zi si la un moment dat era asa o bulibaseala de nici nu am mai stiut ce votez! La un moment dat, s-a luat o masura sa se voteze legile ordinare si apoi organicele, dupa care s-au sucit… Apoi a venit legea aceea. Cand a pus-o, a fost foarte fugitiv… Inainte de vot, pe mine m-au chemat la comisie (n.r. – Comisia de abuzuri) sa semnez niste acte, apoi, cand m-am intors, am bagat cartela invers si aparatul nu m-a mai inregistrat, dar sa stiti ca am votat… Oricum, cred ca nu s-a stiut de importanta legii, ar fi trebuit ca in sala sa fie si doamna ministru Macovei”, ne-a declarat Basgan.
Majoritatea liberalilor chiulangii cu care am stat de vorba s-au plans ca nu au stiut cat de importanta este adoptarea ordonantei de urgenta din cauza ca nimeni din conducerea grupului Aliantei D.A. nu a catadicsit sa le spuna. Antonie Mihail nici macar nu era prin Senat joi. Motivul? L-a imbolnavit frizerul!!! Comic sau trist, dar, chipurile, adevarat. “Eu am plecat miercuri acasa, ca m-am imbolnavit. Am fost la frizer si m-a luat cu briciul pe la spate si mi s-a umflat fata. Nu stiu care este cauza: ori am eu vreo alergie, ca a taiat niste bubite, ori m-am infectat de la solutia cu care mi-a dat… Mi s-a umflat toata fata, iar cu ochiul stang nu mai vedeam, asa ca am decis sa plec acasa. Daca imi spunea si mie cineva ca este o lege importanta si trebuie sa raman, va dati seama ca nu mai plecam!”, ne-a spus bietul Antonie.
O alta “victima” a sistemului de vot este Ilusca Daniel, tot liberal de nadejde. El spune ca a votat, dar aparatul ticalos nu a vrut nici in ruptul capului sa-i inregistreze optiunea. Tradare, zau asa: “Eu stiu ca am votat, de la ora noua eram in sala si am stat lipit de scaun. Pe liste am aparut prezent, doar ca nu am votat. Nu pot sa-mi dau seama din ce cauza nu am fost inregistrat… O sa ma interesez luni daca a fost vreo problema cu sistemul de vot”. Nici democratul Dan Carlan nu prea intelege cum de nu i s-a inregistrat votul. “Pur si simplu nu pot sa inteleg… eu am votat, cred ca nu a mers aparatul”, ne-a declarat Carlan.
Un alt liberal care a lipsit de la sedinta este veteranul Radu Campeanu, care a motivat ca era la o intrunire cu grupul liberal de la Strasbourg. De asemenea, Paul Pacuraru a chiulit si el. Motivul: “Eu tocmai fusesem chemat sus, ca era un grup de asa… sa modificam ceva la accize”. Sigur ca da, si marmota invelea ciocolata in staniol! Absent a fost si vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, care mai apoi ii lua peste picior pe ziaristi declarand grav ca stie foarte bine cat de importanta este ordonanta, dar ca s-a intamplat sa nu fie in sala.

Pedistii zic ca erau motivati

Nu numai liberalii s-au sustras de la sedinta de joi. Pedistii au avut patru oameni lipsa, toti, chipurile, motivati. Astfel, ministrul de Interne, Vasile Blaga, era la sedinta de guvern, Radu Tarle – la Washington in delegatie oficiala, Jean Vraciu – la Bruxelles, tot in delegatie oficiala, iar Nicolae Neagu a avut un deces in familie. In momentul votului in sala erau 16 democrati, toti votand in favoarea legii, cu exceptia lui Carlan, care nu a votat.

Pecistii se dau politicosi

Desi prezenta la sedintele de plen este obligatorie, potrivit Regulamentului Senatului, sase din cei 11 senatori PC aveau cu totul alte treburi decat participarea la procesul de legiferare. De pilda, in momentul votului, seful Dan Voiculescu impreuna cu Silvia Ciornei si Corneliu Pascu aveau o intalnire cu liberalii europeni, tot in sediul Senatului. “Sincer va spun ca nu am stiut de aceasta ordonanta, nici nu am avut timp sa ma uit pe ordinea de zi… Oricum, va dati seama ca nu aveam cum sa iesim din intrunirea respectiva. Era chiar nepoliticos sa-i lasam pe liberalii europeni, adica!…”, ne-a spus degajata Silvia Ciornei. Colegul acesteia, Corneliu Pascu, nu recunoaste nici in ruptul capului ca a lipsit de la sedinta: “Eu am fost in sala si am votat, n-au fost ceilalti, dar eu am fost”. De la conservatori au mai lipsit Irinel Popescu, care pe tot parcursul zilei de ieri a avut telefonul inchis, si cei doi ministri George Copos si Codrut Seres.

Verestoy Attila a refuzat sa voteze

Si udemeristii au chiulit in masa, favorizand respingerea ordonantei. Doar cinci din cei zece senatori UDMR au fost prezenti, dintre care doi, Petea Stefan si Fekete Szabo, s-au abtinut, iar Verestoy Attila nu a votat deloc. Cei cinci chiulangii sunt: Peter Eckstein Kovacs – “Am lipsit din motive de ordin personal!”, Nemeth Zoltan – “Stati putin, eu sunt in spital la Miercurea Ciuc!”, Marko Bela, prezent la sedinta de guvern, Gyorgy Frunda si Sogor Csaba. In urma chiulului generalizat, liderul grupului PNL-PD din Senat, liberalul Puiu Hasotti, face pe victima si spune ca nu are nici o autoritate asupra colegilor astfel incat sa-i constranga sa vina la sedinte: “Liderul de grup nu este nici militian, nici politist! Nu am autoritate asupra lor. Si cu voturile celor care au fost in Senat, dar nu au coborat la sala, legea tot nu trecea… Eu nu sunt o institutie care sa efectueze controale”.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă