10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSport"Adi", socat dupa intalnirea cu "lingatorii de dosare" de la CNSAS

“Adi”, socat dupa intalnirea cu “lingatorii de dosare” de la CNSAS

Adrian Nastase s-a intalnit ieri la CNSAS cu cei despre care spunea, pe vremea cand era prim-ministru, ca ling dosare. Dupa ce doua dosare de Securitate pe numele sau au ajuns de la SRI la CNSAS in urma desecretizarii, Nastase a mers ieri la sediul Consiliului pentru a le studia. Mircea Dinescu a spus despre acestea ca sunt de urmarire si nu de retea. La iesire Nastase s-a declarat “socat” de ceea ce a putut sa vada in respectivele documente. El sustine ca in fosta calitate de presedinte al Curtii de Drept Internationale a avea contacte frecvente cu persoane din strainatate, in principal diplomati si specialisti in drep. Acesta ar fi fost scopul pentru care Securitatea a inceput urmarirea lui. Nastase spune ca i-au fost ascultate convorbirile telefonice, au avut loc “perchezitii secrete acasa si la serviciu”, “filaj permanent”, “urmarirea deplasarilor in strainatate”. Potrivit lui Nastase, numele sub care era urmarit de Securitate a fost “Adi”. El sustine ca si sotia sa a fost luata in vizor de Securitate.
Unul dintre dosare are sapte pagini si cuprinde “planul de masuri si responsabilitatile” ofiterilor de Securitate care trebuiau sa se ocupe de urmarirea sa. Cel de-al doilea dosar este unul de “tehnica operativa” si cuprinde rezultatul urmaririi propriu-zise: transcrierea convorbirilor telefonice, diverse declaratii etc.
Nastase spune ca nu stie daca dosarul sau a fost secretizat, dar si-a dat cu parerea: “Nu stiu care a fost ratiunea secretizarii… Unele dintre informatii erau legate de ambasadele unor tari membre NATO”.
Pe vremea cand era premier Adrian Nastase ataca dur CNSAS, spunand ca “nu cred in aceasta institutie si in rolul ei”. El sustinea ca CNSAS nu este eficient si ca el, personal, nu vrea sa-si consume timpul cu problemele trecutului. Si nici nu avea cum sa fie eficient din moment ce pe vremea guvernarii PSD CNSAS nu a primit decat 0,3% din arhiva Securitatii.
Fostul premier considera ca singurele lucruri “notabile” in domeniu sunt ca “membrii CNSAS au cabinete serioase, televizoare plate, ultima generatie, si ca este nevoie de sute de persoane care sa linga dosarele ani de zile”.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă