Foto Arhiva

Instanța a decis: un cetățean îi poate spune "Fuck" unui om politic

Orice persoană îi poate arăta degetul mijlociu şi îi poate spune "Fuck" unui om politic, fie el şi vicecancelar, dacă acest lucru este argumentat, astfel a decis Curtea de Apel din Viena, care a invocat libertatea de opinie, a anunţat joi instanţa, potrivit AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2018 - 15:25

Sesizată de liderul de extremă-dreapta şi vicecancelar Heinz-Christian Strache, care a atac un grup de extremă-stânga pentru 'insulte publice' după ce a fost supus invectivelor în timpul unei manifestaţii, Curtea de Apel a confirmat un verdict al primei instanţe, care a respins plângerea.

Într-un verdict anunţat miercuri, judecătorii au subliniat că "respingerea unui lider politic" poate fi "exprimată într-un mod provocator şi şocant" şi că acest lucru reprezintă "un element fundamental al libertăţii de opinie".

Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare şi realizată în timpul unei manifestaţii în octombrie, militanţi ai organizaţiei de extremă-stânga 'Linkswende jetzt' ('La stânga imediat') au detaliat o serie de motive pentru care pot spune 'Fuck Strache' şi îi pot arăta degetul mijlociu.

Grupul de extremă-stânga a salutat joi decizia, spunând că este "o victorie pentru libertatea de opinie şi pentru libertatea presei", şi a transmis că de acum orice discurs politic poate conţine această frază: "Îi pot spune 'fuck' lui Strache, pentru că...".

Comentarii