Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inspecţia Judiciară cere monitorizarea periodică a dosarelor mai vechi de un an de la DNA

Inspecţia Judiciară (IJ) cere Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să monitorizeze semestrial dosarele mai vechi de un an şi să informeze IJ cu privire la aceste cauze, cu toate că numărul lor a scăzut în ultimele şase luni cu aproape 200, arată raportul Inspecţiei Judiciare.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 13.06.2018 - 18:44

Inspectorii judiciari au făcut verificări la DNA în perioada 16 – 20 aprilie, pentru a vedea în ce mod au fost remediate deficienţele găsite la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie în urma controlului din 2017.

Potrivit raportului Inspecţiei, numărul dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare a scăzut de la 724, câte erau în 25 august 2017, la 547, în 11 mai anul acesta.

"S-a reţinut preocuparea conducerii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi a procurorilor din cadrul secţiei, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi”, se precizează în raport.

Cauzele care au dus la nesoluţionarea dosarelor în intervale mai mici de timp sunt de natură obiectivă, arată inspectorii, respectiv durata mare de realizare a constatărilor sau expertizelor, întârzierea efectuării actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmărirea penală, dar şi de natură subiectivă, fiind constatate aspecte de natură disciplinară.

Astfel, Inspecţia Judiciară propune ca DNA să monitorizeze dosarele mai vechi de un an şi să informeze periodic IJ cu privire la stadiul lor.

"Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Verificările vor fi efectuate de către procurori anume desemnaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, semestrial, informarea întocmită ca urmare a verificărilor urmând a fi transmisă Inspecţiei Judiciare”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

 

Inspecţia Judiciară ia în calcul posibilitatea de a se autosesiza în cazul unui procuror DNA care avea 39 de dosare mai vechi de un an

 

Inspecţia Judiciară ia în calcul posibilitatea de a se autosesiza în cazul unui procuror care avea în lucru 39 de dosare penale mai vechi de un an şi care a invocat ca motiv al nesoluţionării unui dosar faptul că a trebuit să asculte toate interceptările obşinute după supravegherea tehnică a 13 persoane.

Inspectorii judiciari au făcut verificări la DNA în perioada 16 – 20 aprilie, pentru a vedea în ce mod au fost remediate deficienţele găsite la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie în urma controlului din 2017.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, procurorul avea în lucru 39 de dosare penale mai vechi de un an de la prima sesizare, dintre care trei dosare mai vechi de cinci ani. Procurorul, în perioada septembrie – decembrie anul trecut, a soluţionat un dosar penal cu rechizitoriu, iar de la începutul anului până în aprilie a soluţional 19 dosare penale cu clasare şi a dispus trei reuniri şi declinări.

 
Pentru unul dintre dosare au fost solicitate şi obţinute mandate pentru supravegherea tehnică a 13 persoane în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Procurorul a invocat ca motiv de nesoluţionare a acestei cauze faptul că trebuie să asculte toate convorbirile.

„Cauza a fost constituită ca urmare a unei sesizări din oficiu; în baza acesteia, au fost solicitate şi obţinute mandate pentru supravegherea tehnică a 13 persoane în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Ulterior, până la data la care a fost verificat dosarul, nu au mai fost administrate alte probatorii.Ultimele acte ale procurorului de caz au fost ordonanţe de delegare în anii 2015-2017, prin care ofiţerii de poliţie judiciară au fost delegaţi să asculte interceptările efectuate. Procurorul a invocat ca motiv al nesoluţionării dosarului faptul că trebuie să asculte toate convorbirile”, se arată în raportul IJ.

Astfel, inspectorii judiciari iau în calcul posibilitatea de a se autosesiza în acest caz.

„Având în vedere că inspectorii au constatat existenţa indiciilor privind săvârşirea unor abateri disciplinare prev. de art. 99 din Legea 303/2004, se analizează posibilitatea întocmirii unui referat cu propunere de sesizare din oficiu a Inspecţiei Judiciare”, mai scrie în raport.

Comentarii

loading...