12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăInspecţia Judiciară cere monitorizarea periodică a dosarelor mai vechi de un an...

Inspecţia Judiciară cere monitorizarea periodică a dosarelor mai vechi de un an de la DNA

Inspectorii judiciari au făcut verificări la DNA în perioada 16 – 20 aprilie, pentru a vedea în ce mod au fost remediate deficienţele găsite la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie în urma controlului din 2017.

Potrivit raportului Inspecţiei, numărul dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare a scăzut de la 724, câte erau în 25 august 2017, la 547, în 11 mai anul acesta.

“S-a reţinut preocuparea conducerii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi a procurorilor din cadrul secţiei, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi”, se precizează în raport.

Cauzele care au dus la nesoluţionarea dosarelor în intervale mai mici de timp sunt de natură obiectivă, arată inspectorii, respectiv durata mare de realizare a constatărilor sau expertizelor, întârzierea efectuării actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmărirea penală, dar şi de natură subiectivă, fiind constatate aspecte de natură disciplinară.

Astfel, Inspecţia Judiciară propune ca DNA să monitorizeze dosarele mai vechi de un an şi să informeze periodic IJ cu privire la stadiul lor.

“Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Verificările vor fi efectuate de către procurori anume desemnaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, semestrial, informarea întocmită ca urmare a verificărilor urmând a fi transmisă Inspecţiei Judiciare”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

 

Inspecţia Judiciară ia în calcul posibilitatea de a se autosesiza în cazul unui procuror DNA care avea 39 de dosare mai vechi de un an

 

Inspecţia Judiciară ia în calcul posibilitatea de a se autosesiza în cazul unui procuror care avea în lucru 39 de dosare penale mai vechi de un an şi care a invocat ca motiv al nesoluţionării unui dosar faptul că a trebuit să asculte toate interceptările obşinute după supravegherea tehnică a 13 persoane.

Inspectorii judiciari au făcut verificări la DNA în perioada 16 – 20 aprilie, pentru a vedea în ce mod au fost remediate deficienţele găsite la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie în urma controlului din 2017.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, procurorul avea în lucru 39 de dosare penale mai vechi de un an de la prima sesizare, dintre care trei dosare mai vechi de cinci ani. Procurorul, în perioada septembrie – decembrie anul trecut, a soluţionat un dosar penal cu rechizitoriu, iar de la începutul anului până în aprilie a soluţional 19 dosare penale cu clasare şi a dispus trei reuniri şi declinări.

 
Pentru unul dintre dosare au fost solicitate şi obţinute mandate pentru supravegherea tehnică a 13 persoane în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Procurorul a invocat ca motiv de nesoluţionare a acestei cauze faptul că trebuie să asculte toate convorbirile.

„Cauza a fost constituită ca urmare a unei sesizări din oficiu; în baza acesteia, au fost solicitate şi obţinute mandate pentru supravegherea tehnică a 13 persoane în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Ulterior, până la data la care a fost verificat dosarul, nu au mai fost administrate alte probatorii.Ultimele acte ale procurorului de caz au fost ordonanţe de delegare în anii 2015-2017, prin care ofiţerii de poliţie judiciară au fost delegaţi să asculte interceptările efectuate. Procurorul a invocat ca motiv al nesoluţionării dosarului faptul că trebuie să asculte toate convorbirile”, se arată în raportul IJ.

Astfel, inspectorii judiciari iau în calcul posibilitatea de a se autosesiza în acest caz.

„Având în vedere că inspectorii au constatat existenţa indiciilor privind săvârşirea unor abateri disciplinare prev. de art. 99 din Legea 303/2004, se analizează posibilitatea întocmirii unui referat cu propunere de sesizare din oficiu a Inspecţiei Judiciare”, mai scrie în raport.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă