Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inspecţia Judiciară cere Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009 corespondenţa cu Koveși

Inspecţia Judiciară a adresat Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 o scrisoare în care solicită documentaţia legată de corespondenţa purtată de comisie cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 23.01.2018 - 14:13

În adresa transmisă comisiei parlamentare de anchetă, inspectorul judiciar care se ocupă de verificarea unei sesizări disciplinare făcute pe numele procurorului-şef al DNA de către o societate care editează o publicaţie cu profil juridic cere invitaţiile transmise pe numele Laurei Codruţa Kovesi de către comisia de anchetă, precum şi răspunsurile pe care aceasta le-a trimis comisiei.

Sesizarea a fost înregistrată pe rolul Inspecţiei Judiciare în 16 noiembrie 2017. "În prezent, se efectuează verificări prealabile pentru a se stabilii dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare", au transmis reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.Anul trecut, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost citată de patru ori în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi a refuzat să se prezinte, explicând că nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Curtea Constituţională a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009. Nici după această decizie Kovezi nu a mers la comisia parlamentară. Ea a transmis Comisiei mai multe scrisori în care anunţa că nu va da curs invitaţiei de a se prezenta la audieri, precizând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare şi că nu are cunoştinţă despre aspecte care să servească la aflarea adevărului, raportat la obiectul de activitate al Comisiei.

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, condusă de deputatul PSD Oana Florea, a prezentat luni un proiect de lege privind funcţionarea comisiilor de anchetă, potrivit căruia refuzul de prezentare în faţa comisiei se pedeapseşte cu închisoare de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă de 10.000 de lei şi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de 3 ani. 

“Refuzul persoanelor citate la Comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate şi de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţi comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani”, se arată în Articolul 5 al proiectului de lege care va fi depus în Parlament. 

Comisia îşi încheie activitatea marţi, după opt luni,  şi s-a întrunit în şedinţă pentru a dezbate şi adopta raportul final.

Comisia privind alegerile prezidenţiale din 2009 a fost înfiinţată după ce PSD şi ALDE au cerut, în aprilie 2017, o anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor privind organizarea alegerilor, dar şi rezultatul scrutinului, în urma dezvăluirilor făcute de Dan Andronic despre noaptea alegerilor. Andronic a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la acel moment procuror general al României.

Comentarii

loading...