2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăInfringement: Comisia Iordache va vota, joi, transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie

Infringement: Comisia Iordache va vota, joi, transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie

Săptămâna trecută, Comisia speciale pentru legile Justiţiei condusă de Florin Iordache a finalizat lecturarea iniţiativa legislativă de modificare a Codului de procedură penală, proiect care va primi votul în şedinţa de joi a forului de specialitate şi ulterior cel al Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

“Pentru noi e prioritate pentru că în cadrul acestui proiect de lege este şi acea directivă care vizează prezumţia de nevinovăţie. Au venit foarte multe amendamente, în principal de la CSM, care au fost însuşite şi aşteptăm de la CSM până săptămâna viitoare şi corelările care vizează eliminarea Camerei preliminare şi textele subsecvente”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, la finalul şedinţei de joia trecută a Comisiei speciale.

Florin Iordache nu a exclus convocarea unei sesiuni extraordinare pentru ca Parlamentul să poată adopta proiectele privind modificarea Codurilor.

“Nu ştim ce face preşedintele. Sesiunea extraordinară poate fi dacă preşedintele trimite la reexaminare. De aceea ne-am şi luat marja de două săptămâni, dacă preşedintele trimite la reexaminare vreuna din cele trei legi care vizează codurile. Noi ne-am luat acea marjă de două săptămâni astfel încât dacă preşedintele, în cele 10 zile, doreşte să trimită la reexaminare, Parlamentul să fie în activitate încât să putem reexamina cele trei legi. Mai ales Codul de procedură penală care vizează prezumţia de nevinovăţie este o prioritate pentru a nu accesa acea clauză şi procedura de infringement”, a completat social-democratul.

Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringemente împotriva României din cauza netranspunerii în legislaţia naţională a Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie a acestui an.

Oficialii Comisiei Europene au aratăt că acţiunea de infringement a vizat 11 ţări şi nu va intra în contradicţie cu obiective legitime, precum combaterea corupţiei.

 “O nouă directivă UE (adoptată în februarie 2016) a intrat în vigoare în aprilie 2018, aceasta armonizând garanţii specifice în Europa pentru a asigura prezumţia de nevinovăţie a oricărei persoane acuzate ori suspectate de o infracţiune de către poliţie ori de autorităţile judiciare. Este o procedură standard a Comisiei Europene să lanseze proceduri de sancţionare (de infringement) împotriva statelor membre care nu comunică transpunerea măsurilor prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene (în legislaţia naţională -n.red.) până la termenul stabilit (în acest caz – aprilie 2018). În cazul de faţă, sunt vizate 11 state membre, inclusiv România”, se arată în răspunsul Comisiei Europene, scrie Mediafax.

“Ţinând cont de cadrul larg în care discuţiile se derulează în prezent, Comisia Europeană reaminteşte că transpunerea acestei directive (în legislaţia naţională -n.red.) nu va intra în contradicţie cu obiective legitime, precum combaterea criminalităţii organizate sau a corupţiei”, se mai arată în răspunsul purtătorului de cuvânt al CE.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă