14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăÎnchisoare pentru cei care refuză audierea în comisii. Cine ar putea...

Închisoare pentru cei care refuză audierea în comisii. Cine ar putea intra la pușcărie

Proiectul de lege prevede, astfel, că „refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani”.

Proiectul care reglementează activitatea acestor comisii mai prevede că orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei poate fi citată de comisia de anchetă.
În cazuri excepţionale, doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris, furnizând informaţiile solicitate, sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.

Potrivit propunerii legislative, Comisia de anchetă poate avea acces la orice categorie de informaţii, inclusiv informaţii clasificate, în condiţiile legii.

 

Ce efecte poate
avea proiectul

 

Oana Florea, care este şi preşedintele Comisiei de anchetă pentru alegerile parlamentare din 2009, a precizat că şi-a asumat personal această iniţiativă legislativă şi o va prezenta şi colegilor săi membri ai Comisiei, pentru a le cere un punct de vedere sau susţinerea prin semnătură, după care va depune propunerea legislativă în circuitul legislativ.

Comisia parlamentară care investighează alegerile prezidenţiale din 2009 îşi încheie activitatea. Astăzi va fi prezentat raportul final al activităţii comisiei.

Însă, dacă ar fi votat de Parlament noul proiect de lege, propus de Oana Florea, se va aplica altor comisii de anchetă, care își desfășoară, încă, activitatea. Una dintre aceste comisii, condusă de Șerban Nicolae (PSD) anchetează soarta arhivei SIPA. Și Șerban Nicolae și-a anunțat intenția de a o audia pe Laura Codruța Kövesi în fața acestei comisii. De asemenea, PSD vrea să o audieze și pe Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

Practic, social-democrații par hotărâți să aibă la dispoziție sancțiuni, pentru a nu repeta experiența Comisiei pentru alegerile din 2009. La înființarea acestei comisii PSD și ALDE au modificat şi Regulamentul Camerei, fiind instituită astfel obligativitatea persoanelor solicitate să se prezinte în comisiile de anchetă. Însă, la vremea respectivă, Regulamentul nu conținea și sancțiuni. De la audierile maraton au lipsit trei personaje cheie: Laura Codruţa Kövesi (șefa DNA), Florian Coldea (fost prim-adjunct al SRI) şi Gabriel Oprea (cel în vila căruia se presupune că s-a desfășurat întâlnirea).

 

Poate fi
sancționată Kövesi?

 

Kövesi a transmis mai multe scrisori Comisiei în care precizează că nu va da curs invitaţiei de a se prezenta la audieri, ea motivând fie că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, fie că nu are cunoştinţe despre aspecte care să servească la aflarea adevărului, raportat la obiectul de activitate al Comisiei. Nici Gabriel Oprea nu s-a prezentat la audieri. El a trimis o scrisoare Comisiei în care le-a cerut membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

CCR a stabilit, după dezbaterea unei sesizări depuse de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, că procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kövesi, este obligată să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 şi să furnizeze informaţiile solicitate sau să pună la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute. Pe de altă parte, CCR a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi PÎCCJ generat de refuzul procurorului general de a exercita acţiunea disciplinară împotriva procurorului-şef al DNA pentru neprezentarea în faţa Comisiei de anchetă. Cu alte cuvinte, CCR a lăsat un semn de întrebare față de posibilitatea sancționării celor care nu se prezintă în fața comisiilor.    

 

PSD închide ușa opiniei publice

„Şedinţele comisiei de anchetă nu sunt publice, cu excepţia situaţiilor când comisia decide altfel”, stipulează un alt articol al proiectului. Lucrările Comisiei parlamentare speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009 au fost publice. „Atunci când oamenii ştiu că se transmite şedinţa în direct şi ştiu că sunt filmaţi, mă refer atât la persoanele audiate, cât şi la membrii comisiei, au două atitudini: fie sunt mai reţinuţi şi nu spun tot ceea ce gândesc, fie vor să iasă în faţă, să fie vedete şi atunci au un temperament mai vulcanic şi poate un discurs mai provocator. Atunci am considerat că este util pentru aflarea adevărului şi pentru a-ţi face treaba cu adevărat este bine să dai un confort atât membrilor, cât şi persoanelor audiate”, a justificat Oana Florea. Este o modificare radicală față de regula în vigoare a activității în Parlament. ”Şedinţele comisiilor Camerei Deputaţilor sunt publice, cu excepţia cazurilor în care plenul acestora prevede altfel”, prevede Regulamentul Camerei Deputaților. În practică, lucrează cu ușile închise doar comisiile care analizează informații secrete, cum ar fi comisiile care controlează SRI și SIE, sau Comisia de apărare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă