Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a confirmat începerea unei evaluări în rândul corpului diplomatic

Începe evaluarea ambasadorilor, consulilor și atașaților comerciali

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a confirmat începerea unei evaluări în rândul corpului diplomatic, dar a precizat că nu există o listă de ordine cu care ambasador va fi primul analizat şi care ulterior.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 17.03.2018 - 15:06

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat sâmbătă că evaluarea activităţii ambasadelor României desfăşurată la nivelul MAE se va termina în maximum 10 zile şi a precizat că nu există nicio listă cu şefi ai misiunilor diplomatice care vor fi evaluaţi, acţiunea fiind una anuală.

"Nu există nicio listă de ambasadori, nici primul, nici al doilea, este vorba de o cerere pentru evaluarea activităţii ambasadelor şi, bineînţeles, asta înseamnă, implicit, şi a şefilor de misiuni care răspund pentru activitatea diplomatică în exterior. E o chestiune care la noi se face anual. Fiecare ambasadă, la sfârşitul anului, transmite un raport de activitate în decursul lunii ianuarie şi, pe această bază, cererea doamnei prim-ministru de a face o evaluare foarte clară a modului în care s-au desfăşurat activităţile în oficiile diplomatice, urmând ca după aceea să se ajungă la anumite concluzii", a declarat Meleşcanu. 

Premierul Viorica Dăncilă a trimis către Ministerul de Externe o scrisoare prin care cere ministrului Teodor Meleşcanu nominalizarea de urgenţă a unui ambasador în Israel şi începerea procedurii de evaluarea a tuturor ambasadorilor şi consulilor români din străinătate. 

Această decizie vine după solicitarea expresă făcută de către Liviu Dragnea care a cerut o analiză la nivel diplomatic privind personalul român din străinătate pentru a elimina posturi bine plătite şi cu activitate minimă.

De asemenea, Liviu Dragnea a subliniat necesitatea unui ambasador român în Israel, pentru a lucra la întărirea relaţiilor dintre cele două state, mai ales în contextul în care România nu are ambasador de peste un an.

”Vreau să folosim cu inteligenţă deschiderea din ce în ce mai mare pe care statul Israel o are faţă de România şi în acest context îl rog pe ministrul de Externe ca foarte rapid, foarte rapid să transmită primului ministru şi preşedintelui României propunerea pentru ambasador în Israel din partea României. Este inadmisibil să stăm mai mult de un an de zile fără ambasador în această ţară foarte importantă", a afirmat Liviu Dragnea.

Conform aceloraşi surse politice, premierul Viorica Dăncilă a solicitat şi Ministerului pentru Mediu de Afaceri începerea unei evaluări la nivelul ataşiţilor comerciali, în mod similar ca în cazul diplomaţilor din MAE pentru a elimina posturile fără niciun rezultat pentru România.

Pe lângă Liviu Dragnea şi celălalt lider al alianţei guvernamentale, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat importanţa acestei evaluări pentru a întări diplomaţia românească în exterior şi a elimina elemente cu rol de sinecură.

”Foarte utilă! Observ și eu că sunt unii ambasadori care au activitate de care ne putem, practic, dispensa. Ei sunt acolo mai mult decorativ. Ei trebuie să militeze pentru întărirea relațiilor, pentru ajutor, pentru cooperare economică, culturală. Sunt foarte mulți ambasadori care nu fac acest lucru, din motive care îmi scapă.

Cred că este o necesitate, o astfel de analiză. Nu ne putem permite ca într-o periodă în care toate țările se zbat să întărească relațiile economice și culturale noi să batem pasul pe loc”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu despre necesitatea unei analize.
 

Comentarii