15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul ar vrea să renunțe la SPP, însă legea nu permite acest...

Guvernul ar vrea să renunțe la SPP, însă legea nu permite acest lucru

Atribuţiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.

Referitor la articolul 19 din Legea 550/2004, care prevede că “la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale”, sursele au precizat că acesta nu se referă la demnitari români, ci la protecţia temporară a unor persoane fizice sau juridice. În condiţiile în care, conform legii, prim-ministrul nu este o persoană fizică, ci are calitatea de demnitar al statului român încă de la instalarea în funcţie, protecţia sa este atributul exclusiv al SPP.

Sursele au subliniat că în ceea ce priveşte protecţia demnitarilor nu există nicio suprapunere de atribuţii între SPP şi alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Potrivit presei centrale, premierul Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului său vor renunţa la serviciile SPP, protecţia demnitarilor urmând să fie asigurată de jandarmi.

Luni, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu, şef al SPP.

“Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (…) Este un coleg de-al nostru – de mine s-a ascuns – Paul Stănescu, probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a afirmat preşedintele PSD.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă