Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Eugen Teodorovici va analiza situația pensiilor speciale

Guvernul vrea să taie din cheltuieli

Executivul vrea să reducă drastic din cheltuielile statului prin concedieri în ministere și impozitarea pensiilor speciale.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 12.07.2019 - 08:50

În interiorul PSD se discută despre un proiect de ordonanță de urgență privind  măsuri de austeritate, pregătit de Ministerul Finanțelor. Într-o recentă ședință a conducerii PSD, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici i-a avretizat pe liderii partidului că de la buget lipsesc câteva miliarde care trebuie urgent găsite pentru acoperirea deficitului. Guvernul trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%.

 Ar fi vorba, printre altele, de o restructurare administrativă. Vor rămâne mai puține posturi în ministere sau vor fi operate scăderi salariale. De altfel, Codul Administrativ, aprobat recent prin ordonanță de urgență prevede evaluari pentru funcționarii publici, care pot duce la promovare, acordarea de prime, diminuarea drepturilor salariale cu 10% sau eliberarea din funcție. Dacă promovarea, acordarea de prime sau concedierea erau posibile și până acum, posibilitatea diminuării drepturilor salariale cu 10% este o prevedere în premieră. Vor fi concediați funcționarii care blochează proiecte și nu vor mai exista cazuri de detașați în cadrul ministerelor de la companii private care încasează salarii mai mari decât miniștrii sau premierul.

 

Ce spune Teodorovici

Odată cu această restructurare, ar putea fi luate și alte măsuri, care vizează în primul rând pensiile speciale - se pune problema impozitării lor, a aplicării unui CASS peste pragul de 10.000 de lei. În prezent, pensionarii nu plătesc CASS. De asemenea, ar urma să nu se mai admită cumulul de pensie și salariu de la stat. Pensiile speciale vor fi incluse în acest pachet de măsuri privind modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, un pachet care va fi discutat în prealabil în Guvern şi coaliţie şi care trebuie corelat cu rectificarea bugetară, a declarat ministrul de finanțe Eugen Teodorovici.

El a adăugat că este vorba despre câteva măsuri care vor avea totul estimat, şi bugetul, şi impactul social, şi cel bugetar. Întrebat dacă ia în calcul tăierea pensiilor „nesimţite”, de peste 20.000 - 30.000 de lei, Teodorovici a răspuns că se ia în calcul „absolut tot, inclusiv această variantă”. Ministrul Finanţelor a precizat că orice astfel de măsură se va aplica ţinând cont de toate prevederile legale în vigoare.

 

Criticile PNL

Eugen Teodorovici nu are nici un interes să reglementeze pensiile speciale, pentru că nu vrea să-şi pună în cap Curtea de Conturi, militarii, magistraţii şi colegii parlamentari, declară senatorul PNL Florin Cîţu. El precizează că ”în Parlament, Eugen Teodorovici a votat pentru pensii speciale la Curtea de Conturi şi alte câteva sectoare, anul trecut”.  Florin Cîţu mai spune că sistemul de pensii din România este falimentar.

 

Comentarii

loading...