Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul Orban 2. PNL și PSD simulează că respectă procedura

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus ieri la Parlament o schemă de Guvern care o copiază pe cea a Cabinetului abia demis.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.02.2020 - 11:50

Lista membrilor Cabinetului Orban 2 şi programul de guvernare al acestuia au fost depuse, ieri, la Parlament, potrivit procedurii necesare pentru intrarea în atribuții a unui nou guvern.

"Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa Cabinetului pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat de către preşedintele Klaus Iohannis şi, de asemenea, conducerea PNL a aprobat în unanimitate programul de guvernare care reprezintă o actualizare a programului de guvernare în baza căruia a fost învestit Guvernul pe care îl conduc de la data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă. Sunt mulţumit de activitatea fiecărui ministru. Sunt oameni competenţi, cinstiţi, harnici, muncitori, dedicaţi servirii interesului public şi ca atare echipa guvernamentală este propusă în aceeaşi componenţă ca şi Guvernul care a funcţionat de la data de 4 noiembrie", a precizat Orban, la finalul ședinței de ieri a Biroului Executiv (BEx) al PNL.

În paralel, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD “este pregătit pentru orice fel de alegeri” și că această procedură, prin care același premier vine cu aceeași schemă de guvern, reprezintă o „mascaradă”. Cu alte cuvinte, PSD se declară pregătit să voteze împotriva formulei guvernului Orban 2, ceea ce ar fi și logic, din moment ce același PSD a inițiat moțiunea de cenzură care a produs căderea primului guvern Orban. PSD ar vota contra noului guvern Orban, deși printr-o asemenea procedură s-ar ajunge la alegeri anticipate – pe care, cel puțin conform datelor de până acum, PSD le va pierde în favoarea PNL.

Pentru a se ajunge la alegeri anticipate, trebuie ca Parlamentul să respingă de două ori consecutiv formula de Guvern propusă de premierul desemnat. Cu alte cuvinte, Orban ar prezenta o formulă de Guvern pe care Parlamenttul o va respinge, apoi Orban va prezenta din nou o schemă de Guvern, pe care Parlamentul o va respinge din nou. Dacă alegerile anticipate s-ar organiza astăzi, PNL ar obține, singur, peste 40 la sută dintre mandatele de parlamentar.

Tot ieri, PSD a finalizat și o sesizare la CCR, în care contestă decizia președintelui Iohannis de a desemna ca premier tot premierul care a fost demis de Parlament.

PNL și-a dat acordul

Liderul PNL, Ludovic Orban, desemnat de șeful statului să formeze un nou guvern, a anunțat că Biroul Executiv al PNL a aprobat în unanimitate componenţa acestui nou Cabinet. De asemenea, conducerea PNL a aprobat, tot în unanimitate, programul de guvernare actualizat, pe care să-l urmeze Guvernul Orban 2.

Ludovic Orban a precizat că din programul de guvernare au fost scoase obiectivele care au fost atinse şi au fost adăugate altele noi în zona fondurilor europene, lucrărilor publice, dezvoltării regionale şi administraţiei, afaceri interne.

“Guvernul va avea aceeaşi componenţă. Sunt mulţumit de activitatea fiecărui ministru. Sunt oameni competenţi, cinstiţi, harnici, muncitori”, a declarat Ludovic Orban.

Comentarii

loading...