Premierul Florin Cîțu trimite Corpul de Control la Apele Române. Foto: gov.ro

Guvernul începe anul în forță. Corpul de Control, trimis să ancheteze companiile de stat

Angajările pe pile și tocarea fără sens a banului public i-au determinat pe prim-ministrul Florin Cîțu și pe miniștrii Transporturilor și Economiei să-și trimită organele de anchetă pe care le au în subordine în companiile de stat.

Ioana Oancea 0 comentarii

03.02.2021 - 21:56

Ieri dimineață, premierul a anunțat că trimite Corpul de Control pentru a investiga cazul femeii care, după ce a fost chelneriță, a ajuns inginer la compania de stat Apele Române, dezvăluire făcută de Recorder.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Minstrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență”, a scris Cîțu, pe pagina de Facebook.

Tânăra Simona Iancu a fost angajată fără concurs la Admnistrația Bazinală Prut-Bârlad, fără a avea nicio pregătire sau experiență în domeniu. Ea a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei, de unde a plecat prin delegare către call-center-ul gestionat de Apele Române. Inginerul care a semnalat problema, subliniind că pot fi puse în pericol viețile oamenilor, a fost concediat, fiind anunțat că i s-a desființat postul.


Venituri diminuate, salarii crescute 

Pe de altă parte, și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că trimite Corpul de Control la Metrorex, societatea care administrează metroul bucureștean. La o lună după instalarea în funcție, Drulă a descoperit că salariile angajaților de la metrou au crescut, în timp ce veniturile companiei s-au diminuat drastic din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. „Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 miliarde lei, o sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, şi care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea naţională, în afară investiţiilor din fonduri europene)”, a adăugat Drulă.

Declarațiile ministrului stârniseră revolta sindicalistului Ion Rădoi, care l-a acuzat că „dă bombe” și că salariul angajaților de la metrou nu este de 10.000 de lei lunar. „Nu cred că depăşesc 7.000, în niciun caz. Dar probabil că domnul ministru a luat, ştiu eu, poate salariul unui director, că până la urmă e director de metrou. Îl rog să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe”, a spus Rădoi.

Drulă susține însă că Metrorex este „o bombă cu ceas”. „Situaţia companiei, care gestionează metroul bucureştean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puţin de 30%. Diferenţa este acoperită prin subvenţie de la bugetul naţional, prin Ministerul Transporturilor”, a scris Drulă, pe Facebook. El a explica că subvenţie era de 297 milioane de lei, în 2016, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei, reprezentând aproximativ 17% din bugetul Transporturilor.

La rândul său, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat și el Corpului de control să facă rapoarte despre finanțarea site-ului de comerţ exterior al României, dar și despre activitatea Centrului Național de Învățământ Turistic (CNIT). 

 

„Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 miliarde lei, o sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, şi care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor”. CĂTĂLIN DRULĂ, MINISTRUL TRANSPORTURILOR 

 

TEHNIC VORBIND

Mesaj

„Mesajul (…) este pentru toți cei care lucrează în sectorul public: fară penali în funcții publice; profesioniști; fară nepotisme; fară conflict de interese”, a declarant premierul Cîțu.

Subvenție

Metrorex cere o subvenție de 1.040 mil (1,04 miliarde lei vechi) de la Ministerul Transporturilor în acest an.

Salarii

Cheltuielile cu salariile la Metrorex pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei, triplu față de 2016. 

Comentarii