12.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul fantomă Orban II

Guvernul fantomă Orban II

Echipa deja demisă prin moțiune de cenzură, și pentru care Ludovic Orban cere, azi, votul în plenul Parlamentului are următoarea structură: Ludovic Orban – prim-ministru, Raluca Turcan- viceprim-ministru, Florin Cîțu – ministrul Finanţelor, Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne, Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei, Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naționale, Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii, Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ion Ştefan – ministrul Administraţiei, Ioan Marcel Boloș – ministrul Fondurilor Europene, Victor Costache – ministrul Sănătăţii, Monica Anisie – ministrul Educaţiei, Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii, Marian Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului, Violeta Alexandru – ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Acest Cabinet, dacă va fi aprobat de Parlament, va urmări un program de guvernare modificat (actualizat) față de primul guvern Orban, pe motiv că unele dintre obiectivele incluse în primul program de guvernare au fost deja îndeplinite. De exemplu, s-a realizat deja restructurarea guvernului, prin reducerea numărului de ministere de la 29 la 16.

Un alt obiectiv deja îndeplinit este îndeplinirea procedurilor pentru desemnarea procurorilor șefi. După cum se știe, președintele Iohannis a acceptat, acum patru zile, propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, privind numirile în funcții a procurorului general, a procurorului șef al DNA și a procurorului șef al DIICOT.

Tot din domeniul Justiției este încă un obiectiv socotit îndeplinit de primul guvern Orban – acela de finalizare a proiectului legislativ prin care se desființează Secția Specială de Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SSIJ) – structura despre care se susținea că ar fi fost înființată în timpul guvernării PSD pentru a deschide anchete împotriva magistraților “incomozi”.

Boicot în Parlament

Astăzi, cea mai plauzibilă evoluție a situației din Parlamentul României este că politicienii din trei partide – PSD, Pro România și ALDE vor fi prezenți la Parlament, dar vor lipsi intenționat din sală în momentul în care plenul Parlamentului va da votul pro sau contra Guvernului Orban II.

Scopul acestui boicot este să nu se atingă cvorumul necesar pentru ca votul să fie valabil.

Ședința de plen este valabilă doar dacă sunt cel puțin 233 de parlamentari prezenți în sală. Marcel Ciolacu, președintele PSD,  declara, acum câteva zile, că parlamentarii PSD vor lipsi de la vot și că Ludovic Orban are totuși obligația să-și asigure cvorumul în momentul votului. Până în această dimineață, PNL se bazează că vor vota cei 107 parlamentari proprii, plus cei 40 de parlamentari ai USR, 30 ai UDMR și, eventual, cei 19 de la PMP. În cea mai optimistă variantă, vor lipsi din sală, până la atingerea pragului de cvorum, cel puțin 37 de parlamentari, astfel încât votul de astăzi nu se va putea exprima – nici pro nici contra Guvernului Orban II. O asemenea situație va prelungi interimatul Guvernului Orban I, care e de fapt similar Guvernului Orban II.

“PNL este la mâna PSD”, a explicat, ieri, Traian Băsescu, fost președinte al României.

În opinia acestuia, PSD este partidul care va înclina balanța, fie spre realizarea cvorumului necesar pentru acceptarea sau respingerea Guvernului Orban II (variantă improbabilă) fie spre imposibilitatea realizării cvorumului, ceea ce ar prelungi interimatul Guvernului Orban actual.

“Vor ține PNL cu statut de partid la guvernare, însă interimar. PNL ar vrea să plece și mâine de la guvernare, însă PSD nu-l lasă să plece” – astfel a explicat Traian Băsescu atitudinea PSD.

Liderii PSD susțin că așteaptă, astăzi, anunțarea deciziei judecătorilor CCR, care trebuie să se pronunțe asupra sesizării PSD conform căreia desemnarea, de către șeful statului, a lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern (după ce el a condus guvernul deja demis prin moțiune de cenzură) ar fi fost neconstituțională. CCR are varianta de a amâna decizia de azi, sau de a anunța că decizia lui Iohannis a fost constituțională, sau că n-a fost constituțională. Dar în toate aceste trei variante, boicotul parlamentar din plenul Parlamentului va obliga Guvernul Orban actual să rămână, interimar, în funcțiune.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coaliția PNL – PSD a găsit ac de cojocul lui Nicușor Dan. Doctorul Cîrstoiu, șeful Spitalului Universitar, poate deveni primarul Capitalei

Liderii Coaliției de guvernare au decis, în ședința de luni, 18 martie, ca PNL și PSD să-l susțină, drept candidat comun la funcția de...

Bucureşti, printre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor

Bucureşti este unul dintre oraşele din Europa cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora, potrivit datelor...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....
Ultima oră
Pe aceeași temă