13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul a adoptat OUG pentru introducerea salariului minim diferenţiat

Guvernul a adoptat OUG pentru introducerea salariului minim diferenţiat

”Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferenţiat pentru anumite categorii de salariaţi: pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioare, precum şi pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Ordonanţa de urgenţă nu a figurat pe ordinea de zi publicată de Guvern, intrând pe ordinea de zi suplimentară.

”OUG modifică Codul Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. Ordonanţa de urgenţă nu conţine sume. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, în baza acestei ordonanţe de urgenţă se va da o Hotărâre de Guvern în care să fie menţionate sumele”, au precizat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Muncii.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut joi, la Parlament, că Executivul ar putea să discute, în şedinţa de vineri, ordonanţele privind instituirea unui salariul minim diferenţiat şi înfiinţarea fondurilor suverane, dacă actele normative vor primi toate avizele necesare.

„Dacă sunt toate avizele întrunite, înseamnă că în şedinţa de Guvern de mâine putem să avem şi acest prim act normativ aprobat, vizavi de salariul minim pe economie”, a declarat, joi, la Parlament, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul unei întrevederi cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Ministerul Muncii a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, spre avizare interministerială, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea unui salariu minim diferenţiat în funcţie de vechime şi de studii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare şi pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creşte la 2.350 de lei pe lună.

Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie.

 
„Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat şeful Executivului.

Dăncilă a adăugat că este de acord cu salariu diferenţiat, în funcţie de studii şi că măsura nu este discriminatorie, aceasta aplicându-se şi în alte state membre.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat pe 20 octombrie propuneri de creştere a salariului minim, astfel:

1. Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.

2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR).

3. Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă